Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kanada megengedte az amerikai kémkedést

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kanada megengedte az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségnek (NSA), hogy kémkedjen a G20-ak 2010-es torontói csúcsértekezletén a kanadai CBC tévé szerdai riportja szerint.

A CBC késő esti híradója a volt NSA-munkatárs, Edward Snowden által feltárt dokumentumokból idézett, olyan üzenetekre hivatkozva, amelyek szerint az ügynökség egy hatnapos kémművelethez biztonsági irányítóközpontnak jelölte ki az Egyesült Államok ottawai nagykövetségét a 2010. júniusi csúcs idejére. A világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő csoport találkozóján Barack Obama amerikai elnök és a világ más vezetői vettek részt.

A riport szerint a műveletet nem titkolták el a kanadai hatóságok elől, az NSA egyik üzenete szerint "szorosan összehangolták a kanadai partnerrel". Az NSA kanadai megfelelője a Kanadai Kommunikációs Biztonsági Hivatal (CSEC). A CBC tudósítása szerint a szóban forgó dokumentumok nem fedték fel az NSA-művelet konkrét célpontjait, csak annyi derült ki belőlük, hogy a lehallgatások "segítették a politika alakítóit".

Stephen Harper kanadai kormányfő egyik szóvivője, Jason MacDonald nem fűzött megjegyzést a CBC-riporthoz. "Nem kommentáljuk a nemzetbiztonsággal kapcsolatos műveleti ügyeket - írta a szóvivő e-mailben a brit hírügynökségnek. - Biztonsági szervezeteinknek független felügyeleti mechanizmusaik vannak ahhoz, hogy a törvénynek megfelelően teljesítsék feladatukat."

Harpert sok bírálat érte ellenzéki politikusok részéről a múlt hónapban, miután a Globo brazil tévé jelentette - szintén a Snowden által kiszivárogtatott dokumentumokra hivatkozva -, hogy a CSEC kémkedett a brazil bánya- és energiaügyi minisztérium ellen. Brazília még aznap felszólította az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy fejezzék be a dél-amerikai ország elleni kémkedést, amelynek Dilma Rousseff brazil elnök szerint mindenekelőtt gazdasági okai vannak.