Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Haiti menekültek vesztek a tengerbe

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Csaknem 30 haiti menekült vesztette életét a Bahama-szigetek déli részénél, miután zátonyra futott és elsüllyedt az a vitorlás hajó, amellyel mintegy 150-en próbáltak az Egyesült Államokba eljutni - közölték kedden a bahamai és az amerikai hatóságok.

A halálos áldozatok pontos számát nem tudni.

A mentésben részt vevő hatóságok - a bahamai királyi védelmi erő és az Egyesült Államok parti őrsége - eddig több mint húsz holttestet gyűjtöttek össze a vízből. A túlélők beszámolói alapján a hétfőn történt hajótörés halálos áldozatainak száma a 30-at is elérheti.

A helyszínen 110 túlélőt találtak, akik a hajóroncsba kapaszkodva várták a segítséget.

Az amerikai hatóságok feltételezése szerint Floridába igyekvő haiti bevándorlók nyolc-kilenc napja lehettek úton a végletekig túlterhelt, tengeri utazásra alkalmatlan vitorlással. Alig volt élelmük és ivóvizük, s a hajón nem voltak mentőmellények.

"Sajnos szinte minden hónapban találkozunk egy ilyen tragédiával - mondta az amerikai parti őrség egyik parancsnoka -, minden évben bevándorlók százai vesznek a tengerbe értelmetlenül ezeken a veszélyes és illegális utazásokon."

A Kubától délkeletre fekvő Haitiból hónapról hónapra nagy számban próbálnak illegálisan eljutni az Egyesült Államokba. Haitit, az amerikai kontinens legszegényebb országát 2010 elején nagy erejű földrengés rázta meg, mintegy 250 ezer ember halálát okozva. A lakosságból 170 ezren ma is szükségszállásokon élnek.