eur:
394.58
usd:
365.04
bux:
65436.45
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Putyin Proditól segítséget kért, Berlusconival vacsorázott

A Ferenc pápával és Giorgio Napolitano államfővel való tárgyalása után Vlagyimir Putyin orosz elnök két volt olasz kormányfővel is találkozott hétfő esti római látogatásán.

A tervezettnél hosszabbra nyúlt Romano Prodinak és Vlagyimir Putyinnak a hivatalos programban magánbeszélgetésként feltüntetett találkozója. Putyin hosszabban tanácskozott Prodival, mint a pápával vagy az olasz államfővel.

Prodi volt közgazdász-kormányfő, az Európai Bizottság volt elnöke az Ansa olasz hírügynökségnek elmondta, hogy Putyin segítséget kért tőle a G8-as csoportnak a fekete-tengeri Szocsiban jövő júniusban tartandó csúcstalálkozójához.

"Putyin azt kérte, dolgozzak együtt a csúcsot előkészítő orosz szakértőkkel, s én igent mondtam" - nyilatkozott Prodi. Hozzátette: a találkozó egyik témája a bevándorlás lesz, amely Oroszország, Olaszország és Európa számára is fontos probléma.

Putyin Prodival, aki 2008-tól az Afrikai Unió és az ENSZ békefenntartó paneljének az elnöke, a Száhel-övezetről is egyeztetett. Az orosz elnök azt mondta, hogy a térségben Oroszország kiemelt szerepet kíván vállalni.

Szó volt Ukrajnáról is. Prodi elmondta, arra figyelmeztette Putyint, hogy Ukrajna nem lehet konfliktus tárgya. "Azt hangoztattam, hogy hosszú távon kell gondolkodni, az Európai Uniónak szüksége van Oroszországra, de ez fordítva is igaz" - fogalmazott Prodi.

Vlagyimir Putyin régi barátjának, Silvio Berlusconinak a római rezidenciáján fejezte be az estét. Berlusconi újságíróknak elmondta, hogy olasz nemzeti színű fogásokkal várta az orosz elnököt. Hozzátette, hogy élete egyik legnehezebb pillanatában fogadja Putyint, két nappal azelőtt, hogy a római felsőház szerdán a parlamentből való kizárásáról szavaz.

Putyin Rómából Triesztbe utazik tovább, ahol kedden Enrico Letta miniszterelnökkel együtt részt vesz az északolasz városba szervezett olasz-orosz gazdasági csúcson. Olaszország Moszkva második európai kereskedelmi partnere Németország mögött.

Az olasz sajtó szerint Putyin római látogatása a szentet és a profánt is érintette a Ferenc pápánál tett vatikáni látogatástól a Berlusconival töltött estéig. A hírügynökségek fejedelemhez méltó látogatásról írtak az orosz elnököt és az őt kísérő népes miniszteri-üzleti delegációt szállító, ötven gépkocsiból álló konvoj miatt, amely nem kis feltűnést keltett Róma utcáin.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Itt az új kamatmentes hitel a cégeknek, meghirdették a feltételeket

Itt az új kamatmentes hitel a cégeknek, meghirdették a feltételeket

Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos fix kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – jelentette be a Magyar Fejlesztési Bank. A 155,54 milliárd forint keretösszegű program az MFB Pont Plusz hálózaton keresztül, az MBH Bank és a Gránit Bank megkülönböztetett fiókjaiban lesz elérhető.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×