Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Oroszországban betiltották az abortusz reklámozását

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Betiltották a mesterséges terhességmegszakítás reklámozását Oroszországban - írta keddi számában a Rosszijszkaja Gazeta című kormánylap.

A szövetségi törvényt hétfőn írta alá az orosz államfő. A kormány által kidolgozott jogszabály nemcsak a műtét, hanem az úgynevezett miniabortusz, a terhesség korai szakaszában alkalmazott gyógyszeres beavatkozás népszerűsítését is betiltotta.

Az abortuszról régóta folyik a társadalmi vita Oroszországban. Két hete a dél-oroszországi Szamara városának törvényhozói azt javasolták, hogy a kormány szüntesse meg az általánosan térítésmentes terhességmegszakítást, és csak orvosilag indokolt esetben vállalja az állam a költségeket. A Rosszijszkaja Gazeta megkérdezte az egészségügyi tárcát, amely közölte, hogy az abortusz továbbra is ingyenes marad Oroszországban. A tárcánál ezt azzal indokolták, hogy a hasonló kezdeményezések növelnék az illegális terhességmegszakítások számát.

Oroszországban az elmúlt öt évben ugyan 24 százalékkal csökkent az abortuszok száma, de még így is jelentős nagyságú. Évente körülbelül 1 millióan szakíttatják meg terhességüket.

Az elmúlt egy évben 14 ezer kiskorú, azaz 12 és 17 év közötti lánynak volt abortusza Oroszországban. Több mint 300-an szültek 14 éves korukig, és a 2 ezret is meghaladja a 17 éves kor alatt szült lányok száma. A 12 és 17 éves kor közötti fiatalok közül 86-an szülés közben haltak meg. Oleg Filippov, az orosz egészségügyi tárca osztályvezető-helyettese a Társadalmi Kamarában tartott múlt csütörtöki tanácskozáson Lengyelország példájával érvelt az abortusz oroszországi betiltása ellen. Mint mondta, a lengyel nők Ukrajnában végeztetik el a nem kívánt terhesség megszakítását.

Az orosz ortodox egyház is támogatta az abortusz reklámozásának betiltását. 2000-ben a jubileumi püspöki szinódus elfogadta az Orosz ortodox egyház szociális koncepciójának alapjai című dokumentumot, amelynek bioetikával foglalkozó fejezetében kimondja, hogy az abortusz súlyos bűn, és emlékeztet arra, hogy a terhességmegszakítás a kánonjog szerint gyilkosságnak számít - írta az orosz kormánylap.

Moszkvában a múlt szombaton több társadalmi szervezet tartott tüntetést az abortusz ellen.