eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Szíria - Január 22-ére hívták össze a békekonferenciát

Jövő év január 22-ére hívta össze az Egyesült Nemzetek Szervezete a szíriai polgárháború lezárását célzó Genf-2 békekonferenciát - jelentette be sajtóközleményében hétfőn Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szóvivője, és a nyilatkozatokból is kiderült, hogy addig még egy előkészítő konzultációt terveznek decemberben.

A konferencia célja olyan politikai megoldás kialakítása lesz, amely "beteljesíti a szíriaiak jogos vágyát a szabadság és méltóság iránt, és biztosítja minden szíriai közösség biztonságát és védelmét".

A konferenciát május óta próbálták tető alá hozni, de politikai és diplomáciai nehézségek miatt az időpontban csak most sikerült megállapodni. A helyzet rendezését sürgeti, hogy a 32 hónapja tartó polgárháború egyre véresebbé válik, és már legalább 120 ezer áldozata van.

Elemzők és diplomaták kétségesnek tartják, hogy az értekezlet sikerre vezet. Egyelőre nem tudni, hogy a szíriai kormányoldal és az ellenzék milyen formában fogja képviseltetni magát - ha egyáltalán - a konferencián, ahogy azt sem, hogy sikerül-e egy asztalhoz ültetni a térség befolyásos, ellentétes oldalakon álló országait, főként Iránt és Szaúd-Arábiát.

A hétfői közlemény szerint a Genf-2 békekonferencián a cél a tavalyi, első genfi találkozón elfogadott béketerv életbe léptetése lesz. A 2012. június 30-án nagyhatalmak által a szíriai felek távollétében elfogadott szándéknyilatkozat szerint nemzeti egységkormányt kell felállítani az országban, ám annak konkrét összetételéről, résztvevőiről nem szól a dokumentum.

"A főtitkár elvárja a szíriai képviselőktől, hogy ennek teljes tudatában érkezzenek majd Genfbe" - áll az ENSZ mostani közleményében, amelyet a főtitkár később maga is megerősített. "A cél világos. Teljesíteni kell a 2012-es közleményben foglaltakat, beleértve egy átmeneti kormányzó testület közös hozzájárulással való létrehozását, olyanét, amely teljes végrehajtó hatalmat gyakorol a katonai és biztonsági testületek fölött is" - mondta Ban Ki Mun egy sajtótájékoztatón. A főtitkár felszólította a leendő résztvevőket, hogy már a hátralévő hetekben is tegyenek kezdeményező lépéseket a siker érdekében: állítsák le az erőszakot, tegyék hozzáférhetővé a kétségbeesetten várt segélyeket, és engedjék el a foglyaikat.

"A szíriai polgárháború a legnagyobb fenyegetés a világ békéjére és biztonságára, ezért megbocsáthatatlan lenne nem élni a konferencia kínálta alkalommal" - jelentette ki. Ban a résztvevők köréről nem beszélt és kérdésekre sem válaszolt. Erről a kérdésről Lahdar Brahinmi, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja azt mondta, hogy "a lista még nem kész, de Irán és Szaúd-Arábia bizonyosan a lehetséges résztvevők között van". Brahimi közölte, hogy december 20-án lesz még egy ötödik előkészítő konzultációja az amerikai és az orosz féllel.

A konferencia megrendezésén fáradozó országok diplomatái már korábban arra figyelmeztettek, hogy az értekezlet megtartását az időpont kiírása ellenére is megakadályozhatják a Szíriában folyó események, illetve esetleges politikai és diplomáciai nézeteltérések.

Az egyik gond a szíriai ellenzék széttagoltsága. A Szíriai Nemzeti Koalíció nevű ellenzéki ernyőszervezet ugyan kész megjelenni a tanácskozáson, de e szervezetet számos befolyásos iszlamista felkelőcsoport nem fogadja el képviselőjeként, ezért valós politikai befolyása igen mérsékelt. Emellett teljesíthetetlennek tűnik a koalíció azon követelése, hogy Aszad mondjon le posztjáról, a kormányoldal ugyanis részvétele feltételeként szabta, hogy az elnök sorsáról nem ott kell dönteni. Egyelőre még az sem biztos, hogy a szír elnök küld-e döntési jogkörrel felruházott delegációt Genfbe.

Egy másik problémás pont, hogy miként lehetne az Oroszország mellett Aszad fő támogatójának számító Iránt, illetve a felkelők pártját fogó Szaúd-Arábiát egy asztalhoz ültetni. A helyzetre való befolyásuk miatt mindkét ország a szíriai polgárháború kulcsszereplője, ezért nélkülük vélhetően nem születhet békemegállapodás.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×