Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megalakult a cseh parlament új alsóháza

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megalakult hétfőn a cseh parlament új alsóháza. Csehországnak több mint négy hónap után van újra képviselőháza, miután az előző testület júliusban a Petr Necas vezette jobbközép kormány bukása következtében feloszlatta önmagát.

Az októberi előre hozott választás eredménye alapján a Cseh Szociáldemokrata Pártnak (CSSD) 50, az IGEN (ANO) mozgalomnak 47, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) 33, a TOP 09 pártnak 26, a Polgári Demokratikus Pártnak (ODS) 16, míg a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppártnak (KDU-CSL) és a Virradás (Úsvit) mozgalomnak egyaránt 14-14 képviselője van a 200 tagú testületben.

A képviselők az alakuló ülés kezdetén letették az alkotmány által előírt esküt, jóváhagyták a jelölő és mandátumvizsgáló bizottságot, majd a házszabály szerint az ülést 48 órára megszakították. A törvény ennyi időt engedélyez a pártoknak, hogy jelölteket állítsanak a ház elnökségébe, valamint az egyes bizottságokba.

Bohuslav Sobotka, a CSSD elnöke bejelentette, hogy pártja Jan Hamáceket jelöli a házelnöki tisztségre. Hamácek korábban a testület alelnöke volt. Megválasztása biztosra vehető, hiszen a körvonalazódó kormánykoalíciónak - CSSD, IGEN, KDU-CSL - együttesen 111 képviselője van az alsóházban.
Az új képviselőházban az elnöknek várhatóan négy alelnöke lesz, és a korábbi időszakhoz hasonlóan 17 szakbizottság fog működni.

A parlament új vezetőiről nagy valószínűséggel már szerdán szavaznak a képviselők.