eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Martonyi János Izraelben

Izraelt és a Palesztin Hatóság területét is felkeresi vasárnap kezdődő közel-keleti útján Martonyi János külügyminiszter.

Wintermantel Péter, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára az MTI-nek azt mondta, igyekeznek azt az üzenetet közvetíteni Izrael felé, hogy a magyarok elítélik az antiszemitizmust, és a zsidó közösség virágzik Magyarországon.

Martonyi János vasárnap indul közel-keleti útjára. Hétfőn Izraelben találkozik Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel és Avigdor Lieberman külügyminiszterrel, továbbá ellátogat a Jad Vasem Intézetbe, majd izraeli magyarokkal találkozik. A külügyminiszter ugyancsak hétfőn tárgyal Mahmúd Abbász palesztin elnökkel és Rijád al-Malki palesztin külügyi tárcavezetővel. Martonyi János kedden felkeresi a betlehemi Al-Khader (Szent György) kerületi alapítványi iskolát, amelynek adományt ad át, majd ellátogat a Születés Templomához, amelyet részben magyar forrásból újítanak fel.

Wintermantel Péter kiemelte: Izraelre baráti államként tekint Magyarország, nagyon szoros kötelékek fűzik össze a két országot. A magyar társadalom egyértelműen megmutatta, hogy elutasítja az antiszemitizmust - közölte. Magyarország büszke arra, hogy az itteni zsidó közösség virágzik, és aktívan őrizheti a vallását, hagyományait, kultúráját. Fontos ezt az üzenetet eljuttatni Izraelnek is, hiszen jelenleg több "torz és eltúlzott információ jelenik meg hazánkról" - mutatott rá.

Mint mondta, gazdasági szempontból is kiemelt partner Izrael, a kereskedelmi forgalom mellett az izraeli befektetések is jelentősek. Emellett lényegesek a két ország közötti innovációs és tudományos kapcsolatok is - fűzte hozzá.

A helyettes államtitkár azt is közölte, hogy a palesztinok esetében is sok kiaknázatlan gazdasági lehetőség kínálkozik, ezért a tervek szerint a közeljövőben palesztin-magyar üzleti fórumot rendeznek. Emellett a palesztinokkal ápolt kulturális kapcsolatok megerősítésére is törekedne - közölte.

Wintermantel Péter megjegyezte: utoljára 2010 novemberében látogatott el a magyar külügyminiszter Izraelbe és a Palesztin Hatóság területére.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: a júliusban megindult palesztin-izraeli béketárgyalások meghatározó jelentőségűek a térség jövője szempontjából. Magyarország következetesen támogatja, hogy tárgyalások útján "demokratikus, életképes és területileg folytonos" palesztin állam jöjjön létre - mondta Wintermantel Péter.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×