eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Román ellenzéki újságírók vették védelmükbe Tőkés Lászlót

Két román ellenzéki újságíró védelmébe vette Tőkés László európai parlamenti képviselőt pénteken, elítélve azt, hogy az 1989-es kommunistaellenes forradalom hősét meg akarják fosztani a Románia Csillaga érdemrendtől.

A Ion Iliescu és Victor Ponta Romániájában a hóhér visszavonhatja az áldozat kitüntetését című, közösségi portálokon terjedő blogbejegyzésükben Stefan Ciocan és Victor Lungu élesen elítélik, hogy az érdemrend becsületbíróságának tagjaiként olyanok minősítették méltatlannak a volt temesvári lelkészt a kitüntetésre, mint Constatin Degeratu volt vezérkari főnök, akit írásukban az 1989-es kolozsvári sortüzek egyik közvetett felelősének, Ceasusescu elnyomó gépezete kiszolgálójának neveznek.

Az írás szerint a románok most szégyellik, hogy egy magyarnak kellett lángra lobbantania a kommunistaellenes forradalmat, ugyanakkor rámutatnak: 1989-ben nem számított, hogy Tőkés László magyar, akkor románok, magyarok, németek, szerbek egyaránt szolidaritást vállaltak vele.

"Az általa fellobbantott láng Erdély fővárosát is elérte, Kolozsváron pedig egy 'igaz román' lépett a barikádra: Degeratunak hívják, ma már tábornok. De nem a kommunistaellenes tüntetők, hanem a Ceausescu-rendszer védelmezői oldalán. Egyenruhájához a hadsereg által lelőtt kolozsvári fiatalok vére tapad" - írják a szerzők.

Szégyenletesnek nevezik, hogy Degeratu tábornok a Románia Csillaga érdemrend becsületbíróságának tagja. "Romániában nem létezik az értékek hierarchiája, minden hazugságra és a végletekig vitt arcátlanságra épül" - állapítják meg keserűen az írás szerzői.

Stefan Ciocan a Glasul Hunedoarei (Hunyad hangja) regionális lap újságírója, a jobboldali Romania Libera tudósítója. Victor Lungu kolozsvári publicista, a Traian Basescu államfő által nyáron kezdeményezett Népi Mozgalom egyik kolozsvári alapító tagja, egy az 1989-es kolozsvári sortüzekről készült dokumentumkötet szerzője.

A Catavencii című szatirikus portálon Patrick Andre de Hillerin pénteken közzétett írásában úgy vélekedett: Ceausescu politikai rendőrsége, a hírhedt Securitate sosem bocsátotta meg Tőkésnek a forradalomban játszott szerepét, és egykori embereit ma is fűti a bosszúvágy. A szerző szerint ők befolyásolhatták Victor Ponta miniszterelnököt, hogy a kitüntetés visszavonását kezdeményezze.

Tőkés nem a románságáért kapott elismerést, hanem - teljesen megérdemelten - forradalmi szerepéért, úgyhogy ostobaság lenne azt magyarságáért visszavonni tőle - mutatott rá a Catavencii vezércikkírója.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×