Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Feltételesen szabadlábon a Kennedy család gyilkosságért elítélt tagja

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Kennedy családhoz tartozó és gyilkosságért húsz év börtönre ítélt Michael Skakel feltételes szabadlábra helyezéséről döntött csütörtökön egy amerikai bíróság 1,2 millió dollár (mintegy 266 millió forint) óvadék ellenében.

A jelenleg 53 éves férfi - Robert F. Kennedy özvegyének egyik unokaöccse - körüli bűntény hatalmas érdeklődést váltott ki az Egyesült Államokban, az esetről több könyv is megjelent.

A csütörtöki ítélet értelmében Skakel köteles állandóan GPS-nyomkövetőt hordani, és engedély nélkül nem hagyhatja el Connecticut államot, az óvadék megfizetése után azonban távozhat a börtönből.

Michael Skakelt 2002 júniusában ítélték húsz év börtönre, mert 15 éves korában 1975. október 30-án egy otthonukban tartott Halloween-buli után golfütővel agyonverte a szintén 15 éves Martha Moxleyt Greenwich városában, Connecticut államban.

Thomas Bishop bíró október 23-án ítélte úgy, hogy Michael Skakel perében a védelem nem végezte jól a munkáját, így újratárgyalják az ügyet. A döntés széles körben meglepetést keltett, mivel a bírói testületek korábban több alkalommal elutasították a fellebbezést, kétszer a Connecticut állambeli legfelsőbb bíróság erősítette meg az elmarasztaló ítéletet.

Skakel családja milliókat költött arra, hogy a többszörös fellebbezés eredményeképpen a férfi kikerüljön a börtönből. A New York Times című amerikai napilap csütörtökön megerősítette, hogy az elítélt apja anyagilag teljesen tönkremenve halt meg.

Robert Kennedy Jr., aki többször is kampányolt Skakel ítéletének megváltoztatásáért, csütörtökön közölte: "Az egész család tudja, hogy Michael ártatlan. Több mint egy évtizede börtönben van egy olyan bűncselekményért, amelyet nem követett el. Az egyetlen bűne, hogy rossz ügyvédje volt."

Évekig eredménytelenül zajlott a nyomozás Martha Moxley meggyilkolásának ügyében. A bűncselekmény elkövetésével eleinte két másik fiatalt, köztük Skakel bátyját, Thomast is gyanúsították. Végül 2000-ben emeltek vádat az akkor 39 éves Michael Skakel ellen. Tárgyi bizonyítékok vagy közvetlen tanúvallomások híján a 2002-ben meghozott elmarasztaló ítélet nagyrészt Skakel egykori iskolatársainak vallomásán alapult. Õk azt mondták, hogy a férfi bevallotta nekik a gyilkosságot, és azzal hencegett, hogy úgyis sikerül kibújnia az igazságszolgáltatás alól, hiszen a Kennedy családhoz tartozik.