eur:
393.77
usd:
364.94
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Õrizetben a párizsi lövöldöző

A párizsi lövöldözésekkel kapcsolatosan szerda este őrizetbe vett férfi DNS-mintája megegyezik annak az elkövetőnek a DNS-mintájával, aki két nappal ezelőtt rálőtt egy fotósra a Libération című napilap párizsi székházában és életveszélyesen megsebesítette, majd a La Défense üzleti negyedben lövöldözött, meneküléséhez pedig rövid időre túszul ejtett egy autóst - közölte a párizsi ügyészség.

Rendőrségi források is megerősítették csütörtök hajnalban, hogy ténylegesen a lövöldözőt tartóztatták le. Az elkövetőt Abdelhakim Dekharnak hívják, 52 éves és bűntett előéletű: 1998-ban négy év börtönbüntetésre ítélték, amiért ő szolgáltatta a fegyvert egy négy évvel korábban elkövetett gyilkossághoz, amelyben összesen öt embert, köztük három rendőrt öltek meg.

Manuel Valls belügyminiszter a párizsi bűnügyi rendőrség épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján üdvözölte Abdelhakim Dekhar letartóztatását, "miután minden tény az érintettségét bizonyítja", valamint gratulált a rendőrség alapos munkájához.

A gyanúsított a kilencvenes években gyakran tűnt fel olyan házakban, amelyeket a radikális baloldalhoz tartozó, gyakran állandó rendőri megfigyelés alatt tartott fiatalok foglaltak el. A gyilkossági per során azzal próbált - sikertelenül - védekezni, hogy az algériai titkosszolgálatnak dolgozik, s a házfoglalók közé azért épült be, hogy az esetleges fundamentalistákat kiszűrje közülük.

"Rejtélyes férfi. Akkor is fura ember volt" - mondta Emmanuelle Hauser-Phélizon ügyvéd a France Info hírrádióban. Õ védte 1998-ban Abdelhakim Dekhart. Hozzátette: "Soha nem tudtam meg igazán, hogy ki ő. Azt mondta, hogy a francia vagy az algériai titkosszolgálatok kémje, nagyon titokzatos volt, nekünk se fedte fel magát".

Az 1998-as ítélethirdetést követően azonnal elengedték a férfit, miután az előzetes fogvatartásának időtartama megegyezett a négyéves börtönbüntetés idejével. A rendőrség szerint azóta nem adott "életjelet" magáról, ujjlenyomata pedig még nem szerepelhetett az országos nyilvántartásban, amelyet jóval később hoztak létre, mint a férfit elítélték.

A rendőrségnek a mostani azonosításhoz volt DNS-mintája, amelyre abból az autóból tett szert, amellyel a lövöldöző menekült. Ez alapján teljes bizonyossággal meg tudták állapítani a nyomozók, hogy a tényleges elkövetőt vették őrizetbe. A férfitől ugyanis a letartóztatásakor azonnal DNS-mintát vettek.

A gyanúsítottat szerda este hét óra tájban vették őrizetbe, egy autóban ült Párizs nyugati, Bois-Colombe külvárosában egy föld alatti parkolóban. A rendőrök egyelőre még nem tudták kihallgatni, miután félig öntudatlan állapotban volt a letartóztatásakor. Feltehetően öngyilkossági szándékkal gyógyszert szedett be, ezért a mentők kórházba szállították. A belügyminiszter szerint állapota nem súlyos, valószínűleg nemsokára kihallgatható állapotban lesz.

A rendőrséget a gyanúsított szállásadója riasztotta. A lövöldözés kapcsán a férfi állítólag azt mondta a szállásadójának: "Õrültséget csináltam".

A rendőrség kedd óta több száz lakossági hívást kapott az után, hogy közzétették a feltételezett elkövetőnek a párizsi metró egyik térfigyelő kamerájával hétfő délután készített fotóját. A tanúvallomások szerint az elkövető egyébként "nyugodt és határozott", "nagyon jól tudja, mit csinál". Ugyanakkor semmilyen személyes vagy politikai követelést nem közölt az alig egy percig tartó támadásai során.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×