eur:
393.58
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Elárverezik az Eiffel-torony lépcsőjének egy darabját

Árverésre bocsátják Párizsban az Eiffel-torony lépcsőjének egy 3,5 méter magas szelvényét.

A 750 kilogramm súlyú, 19 lépcsőfokból álló szelvény, amelynek értékét 20 és 30 ezer euró közötti összegre (5,9-8,9 millió forint) becsülik, a francia főváros jelképének számító építmény második és harmadik emeletét összekötő csigalépcső része volt - jelentette be az Artcurial árverési ház, amelynek párizsi magánpalotájában tekinthető meg a lépcsődarab.

A tornyot Gustave Eiffel francia mérnök építtette az 1889. évi világkiállításra. 1983-ban az új biztonsági szabványok miatt leszerelték ezt a lépcsőt, amelyet akkor 24 darabra vágtak szét. Az egyik szelvényt a torony első emeletén őrzik, három másikat francia múzeumoknak ajándékoztak: a párizsi Musée d'Orsay-nak és a Musée de la Villette-nek, valamint a nancyi Vastörténeti Múzeumnak.

A többi húsz darabot az Eiffel-torony első emeletén tartott árverésen adták el. A hétfőn ismét kalapács alá kerülő darab egy svájci gyűjteményből származik.
2009-ben Párizsban egy 2,7 méteres szelvény minden korábbi becslést felülmúlt: egy amerikai magánvásárló 550 ezer eurót (jelenlegi árfolyamon 165 millió forintot) fizetett érte.

Az évszaktól függően 10-32 ezer ember keresi fel az Eiffel-tornyot, amely továbbra is a világ leglátogatottabb műemléke.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×