Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Terjeszkedne az éterben a Csángó Rádió

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Csángó Rádió földi sugárzásának feltételeit szeretnék minél előbb megteremteni az indulásának negyedik évfordulóját ünneplő médium üzemeltetői.

Lőrinc Cselesztin, a rádió megálmodója és szerkesztője az MTI kérdésére elmondta: azt tervezik, hogy a Csángó Rádió adását mintegy 100 kilométeres körzetben sugározzák, mert csak így tudják egész Csángóföldet lefedni. A rádió jelenleg csak azok számára elérhető, akik számítógéppel és internetes kapcsolattal rendelkeznek, ők viszont szeretnék elérni azt is, hogy földi sugárzással, az éterben is szóljon a műsor, s hallgathassák azok a csángók is, akiknek a rádiókészülékein most csak román adók foghatók.

Ehhez azonban önálló stúdióra lenne szükségük - jegyezte meg, hozzátéve: jelenlegi a havi költségeik 35 ezer forintot tesznek ki. A földi A Csángó Rádió földi sugárzásának feltételeit szeretnék minél előbb megteremteni az indulásának negyedik évfordulóját ünneplő médium üzemeltetői. A sugárzás kialakításának pontos költségei még nem ismertek, de a részleteken már dolgoznak.

A moldvai Csíkfaluban 2009 novemberében indította el a Csángó Rádió internetes sugárzását Lőrinc Cselesztin, hogy a csángók kultúráját terjessze, s hírt adjon az otthon élő és külföldön dolgozó, vagy a Moldvából kitelepült csángóknak.

A rádió azonban nemcsak a moldvai csángóknak szól, hanem minden magyarnak és a csángók iránti érdeklődőnek is - mondta az MTI-nek

Lőrinc Cselesztin azt is megemlítette, hogy mivel a csángóság egy része nyelvében már asszimilálódott a románsághoz, a rádió román nyelven is sugároz. A műsorok összeállításába több önkéntes, Duma András, Duma Dániel, Halász Péter és Takács Szabolcs is besegít - sorolta.

A rádió napi 24 órában sugároz adást, ebből a csángó népzene 15 órát tesz ki. A többi időben könnyűzene, riportok, vallásos és egyéb műsorok hangzanak el. A vallásos programokat az erdélyi Mária Rádióról veszik át.