eur:
394.86
usd:
370.64
bux:
65219.85
2024. április 19. péntek Emma

Könyvvizsgálók vonulnak a Vatikánba

Nemzetközi könyvvizsgáló céget bízott meg a pápa a vatikáni kormányzóság, az úgynevezett Governatorato tevékenységével kapcsolatban felmerült korrupciós vádak tisztázására.

A Szentszék hétfő este nyilatkozatban jelentette be, hogy Ferenc pápa a tekintélyes Ernst and Young (EY) cégnek adott megbízást azoknak az állításoknak az ellenőrzésére, amelyek szerint a vatikáni ügyeket irányító kormányzóság korábban korrupciós ügyletekbe bonyolódott.

A kiszivárogtató az a Carlo Mario Vigano érsek volt, aki korábban a kormányzóság helyettes vezetőjének tisztét töltötte be, később azonban a Szentszék egyesült államokbeli nagykövetévé nevezték ki.

Vigano még XVI. Benedek pápa idején az egyházfőnek írt, a sajtó által kiszivárogtatott levelekben hívta fel a figyelmet az állítólagos korrupcióra, így egyebek között arra, hogy a kormányzóság magas áron juttatott szerződéseket különböző cégeknek. Az egyik levélben például arról írt: mélyen megdöbbentette őt, amikor megtudta, hogy a Governatorato 2009-ben 550 ezer eurót fizetett egy óriás betlehem létesítésére a Szent Péter téren.

Az érsek beszámolt arról is, hogy a maga részéről az összeg csökkentésére törekedett, de áthelyezték az Egyesült Államokba nagykövetnek. Mindez annak ellenére történt, hogy feletteseitől kérte, hadd maradhasson hivatalában. Állítása szerint megbüntették azért, mert jól végezte dolgát.

A vatikáni kormányzóság tagadta a korrupcióval kapcsolatos vádakat.

A Szentszék hétfői nyilatkozatában hangsúlyozta: az Ernst and Young cégnek adott megbízás azt a célt szolgálja, hogy a Vatikán pénzügyeit átláthatóbbá tegyék.

A nyilatkozat szerint az Ernst and Young vizsgálatairól azt a bizottságot tájékoztatja majd, amelyet a pápa nevezett ki. A szóban forgó bizottság terjeszti majd az egyházfő elé a könyvvizsgáló cég munkája alapján készített javaslatait.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×