eur:
393.77
usd:
365.37
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Így fejlesztik az európai drónt

Közösen fejlesztene pilóta nélküli repülőgépet Németország és Franciaország, és a programhoz szeretnének más uniós tagországokat is megnyerni - írta hétfőn a Handelsblatt.

A német üzleti lap beszámolója szerint az "európai drón" fejlesztését régóta tervezik, de a tárgyalások az utóbbi négy évben nem haladtak előre. Németországban viszont a konzervatívok és a szociáldemokraták a koalíciós tárgyalásokon egyetértésre jutottak abban, hogy az új kormánynak előre kell mozdítania az ügyet, a berlini és a párizsi védelmi minisztérium pedig már meg is állapodott a fejlesztés elindításáról.

A két ország a decemberi uniós csúcson javasolja majd, hogy uniós összefogással fejlesszenek ki védelmi célokra közepes repülési magasságú, hosszú repülési idejű pilóta nélküli gépet. Az ügyről az uniós védelmi miniszterek keddi brüsszeli ülésén is tárgyalnak - írta a Handelsblatt. A lap szerint a fejlesztésbe valószínűleg beszáll Olaszország, Spanyolország pedig jelezte, hogy érdekli a projekt.

Az együttműködés azért fontos, mert meg lehet osztani a legkevesebb egymilliárd eurós fejlesztési költséget. Az európai modell valószínűleg nemcsak felderítő gép lesz, hanem rakéták célba juttatására is alkalmas harci drón, mint az amerikai Reaper - írta a német üzleti lap.

Németország már próbálkozott drónfejlesztéssel. A német hadsereg és az EADS európai légi- és hadiipari konszern Euro Hawk nevű programját az idén leállították, mert túl drága volt.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×