Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Washington szerint a korrupció súlyosan fenyegeti a fiatal kelet-európai demokráciákat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy magas rangú amerikai diplomata arra figyelmeztetett, hogy korrupció fenyeget bizonyos közép- és kelet-európai demokráciákat, és sürgette ezeket az országokat, köztük Ukrajnát és Bosznia-Hercegovinát, hogy csatlakozzanak az Európai Unióhoz.

"Miközben arra törekszünk, hogy meghaladjuk a régi gyűlölködéseket, és bővítsük az európai demokráciák térképét, hatástalanítanunk kell egy másik mérget, amely sok fiatal európai demokráciát fenyeget: a korrupciót" - jelentette ki Victoria Nuland európai ügyekkel foglalkozó amerikai helyettes külügyi államtitkár a washingtoni Atlantic Council világpolitikai kutatóintézet szerdai vitáján. Az amerikai diplomata korábban országa NATO-ban akkreditált nagykövete volt Brüsszelben, majd a washingtoni külügyminisztérium szóvivőjeként dolgozott.

"Csorbul az állampolgárok bizalma kormányaikban szerte Kelet- és Közép-Európában, mert úgy gondolják, hogy vezetőik elsősorban saját, nem pedig népük érdekeivel törődnek" - jelentette ki Nuland, hangsúlyozva, hogy a korrupció "lerombolja a demokráciáról szőtt álmokat". Az amerikai diplomata szerint "a demokrácia és a jogállam minősége alapvetően eltér egymástól Európában és Eurázsiában".

Nuland "történelmi pillanatnak" nevezte azt a november végi, a vilniusi keleti partnerségi csúcstalálkozón várható eseményt, amikor az Európai Unió társulási megállapodást ír alá Ukrajnával, Moldovával és Grúziával.

"Az Egyesült Államok gratulál e három nemzetnek európai választásához" - jelentette ki Nuland.

A csatlakozási szerződés aláírása Ukrajnával azonban szerdán veszélybe került, minthogy a kijevi parlament nem tudta elfogadni a Julija Timosenko bebörtönzött ellenzéki vezető külföldi gyógykezelését lehetővé tevő törvényt, amely az EU egyik fő követelése volt.

"Csatlakozunk azokhoz az európai uniós hangokhoz, amelyek arra ösztönzik az ukrán vezetőket, hogy hozzák meg az igazságos és történelmi döntést 45 millió állampolgáruk javára" - mondta Nuland.

A helyettes államtitkár asszony gratulált Szerbiának és Koszovónak, hogy a kiengesztelődés felé haladnak, és sürgette őket, hogy "teljes mértékben tagolódjanak be az európai struktúrákba". Ugyanakkor arra figyelmeztette a Bosznia-Hercegovinát alkotó szerb és muzulmán-horvát entitás vezetőit: amennyiben továbbra is akadályozzák az ország közeledését az EU és a NATO felé, Washington komolyan felülvizsgálhatja viszonyát velük.

Hillary Clinton korábbi amerikai külügyminiszter 2012 októberében tett balkáni körútján arra biztatta a térség országait, hogy épüljenek be az európai struktúrákba, az EU-ba és a NATO-ba.