eur:
393.78
usd:
365.35
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Mégsem vesz orosz helikoptereket az amerikai védelmi tárca

A korábbi tervekkel ellentétben nem fog újabb harci helikoptereket vásárolni az amerikai védelmi minisztérium a szíriai kormányerőket is felfegyverző orosz állami fegyverexportőrtől, miután az elképzelést mind republikánus, mind demokrata körökből heves bírálatok érték Washingtonban.

A Pentagon eredetileg nem az amerikai hadsereg, hanem az afgán légierő számára tervezett összesen 63 Mi-17-es helikoptert vásárolni a Roszoboronexport nevű orosz állam fegyverkereskedő cégtől 1,1 milliárd dollár értékben (244 milliárd forint), de a beszerzést egyelőre felfüggesztik - közölték minisztériumi tisztviselők és szenátorok helyi idő szerint szerdán a Reuters hírügynökséggel.

A tervet a kongresszusban mind republikánus, mind demokrata képviselők bírálták, részben arra hivatkozva, hogy a Roszoboronexport Bassár el-Aszad szíriai elnöknek is ad el fegyvereket, részben pedig arra, hogy a helikopterek egyre drágábbak. A helikopterüzlet nyomán augusztusban közbeszerzési vizsgálat is indult visszaélésekkel kapcsolatos gyanúk miatt.

A védelmi minisztérium korábban azzal érvelt a beszerzés mellett: az orosz üzlet lenne a leggyorsabb módja annak, hogy felszereljék helikopterekkel az afgán légierőt, mielőtt az amerikai és a NATO-csapatok elhagyják a közép-ázsiai országot 2014 végéig. A Reuters által megszerzett dokumentumok szerint az amerikai hadsereg a jövő év október elsejéig 30 Mi-17-est tervezett leszállítani az afgánoknak.

Azt nem lehet pontosan tudni, hogy eddig hány darab Mi-17-est szállítottak le az oroszok az amerikaiaknak, illetve az amerikaiak az afgánoknak. Ami a Reuters forrásai szerint biztos, hogy a következő 15 helikopterre vonatkozó, 345 millió dolláros megrendelést egyelőre lemondják.

"Remélem, hogy (a védelmi minisztérium) a jövőben amerikai (gyártmányú helikoptereket) fog venni" - közölte Richard Blumenthal, a Sikorsky helikoptergyártó cégnek otthont adó Connecticut állam demokrata szenátora. John Cornyn texasi republikánus szenátor szintén üdvözölte az általa "erkölcsi csődnek" és "a szíriai háborús bűnök állami támogatásának" nevezett program berekesztését.

Blumenthal elmondása szerint olyan törvény benyújtására készül, amely megtiltaná az üzletkötést olyan cégekkel, amelyek "háborús bűncselekmények elkövetését teszik lehetővé Szíriában", azaz Aszadnak is adnak el fegyvereket.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×