eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Megszűnt a zárolás: újra jönnek az uniós pénzek

Az Európai Bizottság feloldotta a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) felfüggesztését: újraindult a Brüsszelbe eljuttatott számlák kifizetése, a héten 94 milliárd forint érkezett Magyarországra - közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ).

Az NFÜ szerdai közleményében ismerteti: a bizottsági audit során kifogásolt gyakorlatok nem rendszerszintű hibák voltak, egyedi problémák mutatkoztak a kiválasztási eljárások során. A bizottság munkatársai egyebek között kifogásolták, hogy egyes konstrukciók esetén, amikor a rendelkezésre álló keretet a beérkezett igények sokszorosan meghaladták, az intézményrendszer sorsolással választotta ki a nyertes pályázatokat.

Az Európai Bizottság megfelelőnek ítélte a magyar fél lépéseit a kifogásolt gyakorlatok megszüntetésére, így újra megindult a Brüsszelbe eljuttatott számlák kifizetése. Ennek köszönhetően több mint 318 millió euró - mintegy 94 milliárd forint - érkezett a hét folyamán Magyarországra.

A bizottság a sikeres tárgyalásoknak köszönhetően minden ponton elfogadta Magyarország álláspontját - emeli ki a közlemény. A teljes TÁMOP pénzügyi korrekció a támogatási időszak végére legfeljebb 3,2 milliárd forint körüli összeget tehet ki. A feloldáshoz szükséges 23 millió forint visszafizetése a bizottság felé megtörtént, és ezzel lehetővé vált a mintegy 94 milliárd forint kifizetése Magyarország részére.

A 3,2 milliárd forintot újra fel lehet használni, új támogatásra jogosult projektekhez.

Az NFÜ hangsúlyozza: a kifizetések ideiglenes felfüggesztése nem érintette azokat a TÁMOP-os projekteket, amelyek számlát nyújtottak be az intézményrendszerhez. A kedvezményezetteknek ugyanúgy kifizették számláik ellenértékét, ahogy a felfüggesztés előtt. A felfüggesztés mindössze a Magyarország és a bizottság közötti elszámolást érintette, ebből a kedvezményezettek nem érzékeltek semmit - írja közleményében a fejlesztési ügynökség.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×