Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Készül a világ első úszó szélerőműparkja

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ünnepélyesen üzembe helyeztek hétfőn Japán északkeleti partjainál, a Fukusima prefektúrában egy óriás tengeri szélkereket, a világ első úszó szélerőműparkjának első elemét.

A több mint 100 méter magas, 80 méteres lapátokkal felszerelt építmény évi 2 ezer kilowatt energia termelésére képes.

A Naraha városától 20 kilométerre, a tengeren működő szélkeréktől egy úszó transzformátor-állomáson és víz alatti vezetékeken keresztül jut el az áram a szárazföldre, a 2011-ben szökőár sújtotta Fukusima prefektúrába. A cunami súlyos üzemzavart idézett elő a fukusimai atomerőmű reaktoraiban. A baleset után bezárták a Japánban működő atomerőművek zömét és ahhoz, hogy pótolják az emiatt kieső energiát, jelentősen megnövelték a kőolaj- és földgázbehozatalt, ami miatt jócskán megemelkedtek az importkiadások.

Az úszó szélerőműpark egy kísérleti projekt, a tokiói egyetem és tíz japán nagyvállalat vesz benne részt, többek között a Mitsubishi, a Nippon Steel, a Hitachi és a Mitsui. A tengeren a szél iránya és sebessége jóval állandóbb, mint a szárazföldön, ami növeli a szélerőmű hatékonyságát.

A tervek szerint a közeljövőben további két turbinát helyeznek üzembe, ezek kapacitása egyenként évi 7 ezer kilowatt lesz, vagyis az úszó szélerőműpark több tízezer háztartás áramfogyasztását fedezheti.