eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Lampedusai hajókatasztrófa: elfogták az emberkereskedőt

Emberkereskedelem vádjával őrizetbe vettek egy szomáliai férfit a lampedusai illegális bevándorlótáborban, aki a túlélők szerint az októberben 366 utasával együtt tengerbe süllyedt hajó útját megszervezte - közölték pénteken az olasz hatóságok.

A 24 éves férfit a tragédia nyolc túlélője is felismerte a Lampedusa szigetén működő táborban. Beszámolóik szerint a szomáliai férfi az az emberkereskedő, aki az eritreaiakból álló illegális bevándorlócsoportot a kelet-afrikai országból Líbiáig vezette, majd innen hajóval Lampedusa felé szállította őket.

A férfit az olasz maffiaellenes hatóság tartóztatta le, jelenleg a szicíliai Agrigento börtönében van. Az olasz törvények értelmében egészen harminc évig terjedő börtönbüntetést kockáztat. A férfi a hatóságok számára már számos bűncselekmény miatt ismert az emberrablástól kezdve a szervezett bűnözésig. Szomáliában fegyveres csoportok tagja volt.

Az október 3-án Lampedusa vizein felgyulladt és elsüllyedt hajó utasai közül több mint százötvenen élték túl a tragédiát. A túlélők azt is elmondták, hogy a férfi az illegális bevándorlócsoportban levő fiatal nőket megerőszakolta, ha ezek férfirokonai nem fizettek neki eleget.

A lampedusai bevándorlótáborban tartott hatósági akció során őrizetbe vettek egy palesztin férfit is, akit egy másik illegális bevándorlócsoport emberkereskedőjének tartanak.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×