Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ebben működik együtt az orosz és az angol titkosszolgálat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hét év szünet után felújította együttműködését az orosz és a brit titkosszolgálat - erősítette meg pénteken az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

A közös tevékenység egyelőre a 2014-es szocsi téli olimpia biztonságos lebonyolítását szolgálja. A szűkszavú közlés szerint "ahogy Oroszország, úgy a külföldi államok titkosszolgálatai számára elsődleges feladat a világverseny stabil lebonyolítása a megemelt fokozatú biztonsági intézkedések közepette". Az FSZB tudatta, hogy Szocsiban éppen pénteken zajlik az a tanácskozás, amelyen 30 ország több mint 340 titkosszolgálati szerve vesz részt.

Sir John Sawers, a MI6, a brit hírszerzés vezetője csütörtökön jelentette ki a londoni alsóházban tartott meghallgatáson, hogy Nagy-Britannia ismét együttműködik ezen a területen Oroszországgal.

A kapcsolatokat Alekszandr Litvinyenko egykori FSZB-alezredes 2006-os londoni meggyilkolása miatt függesztették fel.

Az együttműködés folytatásért Sawers szerint komoly erőfeszítéseket tettek, de nem cseréltek hírszerzési adatok az oroszokkal. Az MI6 vezetője elmondta, hogy nemrég kezdték el az egyeztetést orosz partnerükkel az olimpiai játékok biztonságának garantálásáról és ez a párbeszéd folytatódik.

"Londonból átadtuk Szocsinak az olimpia fáklyát. Bizonyos felelősséget viselünk, és lépésről-lépésre fejlesztjük majd (az együttműködést)" - fogalmazott a brit titkosszolgálat első embere.

2012-ben a brit főváros adott otthont a nyári olimpiai játékoknak.

A brit hatóságok vizsgálata szerint Alekszandr Litvinyenkót, az FSZB volt alezredesét és a brit hírszerzés fizetett ügynökét 2006-ban Londonban radioaktív anyaggal, polónium 210-es izotóppal mérgezték meg. Litvinyenko 2006 november 23-án halt meg, családja azt állítja, hogy a Kreml utasítására végzett vele az orosz titkosszolgálat.

Az ügy miatt 2007-ben diplomáciai válság alakult ki Moszkva és London között, amely egyebek közt a titkosszolgálatok közötti együttműködés szüneteltetéséhez vezetett.