Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Menedékjogot kaphatnak a homoszexuális bevándorlók az EU-ban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Menedékjogot kaphatnak az Európai Unió területén azok a homoszexuális bevándorlók, akiknek megalapozott a félelmük, hogy hazájukban börtönbüntetést kaphatnak szexuális identitásuk miatt - közölte csütörtöki ítéletében a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság.

Az európai uniós testület három afrikai származású férfi ügyében foglalt állást, akik korábban Hollandiában nyújtották be menedékkérelmüket szexuális irányultságuk miatti üldöztetés okán.

Az Európai Bíróság ítélete alapján a melegek börtönbüntetését törvénybe iktató rendelkezések "önmagukban üldöztetést testesíthetnek meg", amennyiben az adott ország hatóságai a mindennapokban szigorúan betartatják az adott szabályozást.

A luxembourgi bíróság hozzátette: senkitől nem várható el, hogy üldöztetéstől való félelme miatt titkolja szexuális irányultságát, mivel ez egyenértékű lenne személyes identitásának megtagadásával. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy automatikusan menekültstátust nyerhetnének el a meleg bevándorlók. Az egyes tagállamok hatóságainak alaposan ki kell vizsgálnia, hogy hazájukban valóban üldöztetést szenvednek-e el a kérdéses személyek - közölte a bíróság.

A menekültek jogáról szóló nemzetközi egyezmények kimondják, hogy a menekültstátusért folyamodó bevándorlóknak faji, vallási, etnikai vagy politikai okok miatt az üldözéstől való megalapozott félelmet kell bizonyítaniuk.

Világszerte több mint hetven országban alkalmaznak olyan törvényeket, amelyek kriminalizálják a melegeket - közölte a Jogászok Nemzetközi Bizottsága nevű lobbi-szervezet.

Az Amnesty International jogvédő csoport adatai szerint fokozatosan növekszik a homoszexuálisokat sújtó törvények száma Afrikában: jelenleg a kontinens harminchat országban büntetik az azonos neműek közötti kapcsolatot.