eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Elfolyt hétmilliárd euró az uniós büdzséből

Közel 7 milliárd eurót vesztegetett el az Európai Unió a tavalyi költségvetésből - ezt állapította meg az EU Számvevőszéke. A legtöbb, nem a megfelelő célra elköltött pénz a vidékfejlesztésben és környezetvédelemben "folyt el".

Öröm az euroszkeptikusoknak - újabb támadási felület az EU ellen. A tavalyi költségvetés átvilágítása kimutatta, hogy az egy évvel korábbihoz képest is több költségvetési - tehát adófizetői - pénzt költöttek el "hibásan" az Európai Unióban.

Vitor Caldeira az Európai Számvevőszék elnöke azt mondta, sorozatban 19. éve fordul elő, hogy rendellenességeket találnak az Európai Unió költségvetésében.

Az Európai Parlamentben felszólalva elmondta, hogy a hibaarány a 2011-es 3.9 százalékról 4.8 százalékra emelkedett - és, hogy három éve folyamatosan növekszik a hibák aránya. Mindez azt jelenti, hogy a 138 milliárd eurós büdzséből közel 7 milliárdot hibásan utaltak ki.

A legtöbb pénzügyi hiba a vidékfejlesztési, környezetvédelmi és halászati kiadások terén fordul el, ezeket követi a regionális és energiapolitika és a közlekedés - mondta.

Az auditorok szerint a hibák több, mint felét a nemzeti hatóságok kiszűrhették volna.

"Nem mindig a szereplők a hibásak, néha rossz forgatókönyvet kapnak" - tette hozzá.

A brit euroszkeptikus lapok - például a Daily Telegraph és a Daily Mail azonnal ráharaptak a témára és azt az EU-pazarlás újabb példájaként hozták fel. A számvevőszék szóvivője viszont arról beszélt: jóváhagyták a költségvetést, mert "anyagi értelemben a számlák fair módon tükrözik az EU bevételeit és kiadásait" és az nem tartalmaz "komoly hibákat".

Az Európai Számvevőszék példaként hozta fel a rosszul elköltött pénzekre azokat a programokat, amikor elmulasztották a közbeszerzési pályáztatást, például, amikor úgy kap egy cég autópálya építésére megrendelést, hogy nem adnak lehetőséget arra, hogy mások olcsóbb költségvetés mellett valósítsák meg a projektet vagy amikor egy gazda legelőnek jelenti be erdejét és így nagyobb támogatást kap.

Marta Andreasen brit konzervatív európai parlamenti képviselő, az EU egyik volt főkönyvelője viszont azt mondta: a Számvevőszéknek a "csalás és visszaélés" szavakat kellene használnia a költségvetés leírásakor.

"Amikor nem követik a közbeszerzési szabályokat és nem szerzik vissza a pénzt a jogtalan kifizetések után, akkor azt az én országomban csalásnak hívják" - mondta.

Caldeira viszont azt mondta: a hiba nem egyenlő a szándékos csalással.

Az EU Számvevőszék azzal próbált válaszolni a bírálóknak, hogy közölte: 2014-ben új módszerekkel próbálják majd elkerülni a költségvetési hibákat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×