eur:
394.75
usd:
371.25
bux:
66557.35
2024. április 16. kedd Csongor

Ujjlemonyatot vesznek az ukrán iskolásokról

Azonosító kártyákat készítenek Ukrajnában az iskolásokról, amely a várakozások szerint jelentősen megkönnyíti majd az eltűnt, elcsellengett gyermekek felkutatását - hozta nyilvánosságra az erről szóló döntést szerdán az ukrán és az orosz média.

A belügyminisztérium javaslatára készített azonosító kártyákat már tesztelik a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszkban, és a tervek szerint jövőre országosan bevezetik.

Alekszij Lazarenko, a rendőrség gyermekekkel kapcsolatos bűnügyekkel foglalkozó részlegének vezetője kifejtette, hogy az azonosító egy négylapos könyvecske. A gyermek hivatalos adatai mellett tartalmaz az egészségére vonatkozó adatokat, például milyen védőoltásokat kapott meg, van-e allergiája, illetve más betegsége.

Ezen túlmenően leírást arról, mi a hobbija, kik a barátai, azaz kikkel és mivel tölti általában a szabadidejét. "Az azonosítóban található egy szalag a gyermek ujjlenyomatával és egy hely, ahová a hajszálát lehet beragasztani, ha ne adj' isten, azonosítani kellene a holttestét" - mondta el Lazarenko.

Az azonosító kártyákat a szülők saját kérésére készítik el, és az iskolai szülőértekezleteken osztják ki. A szülők együtt töltik ki gyerekükkel, és otthon őrzik. "Ha hirtelen valami történik a gyermekkel, akkor a szülő a kártyával együtt keresi fel a rendőrséget" - magyarázta a belügyi illetékes.

Az ukrán rendőrség reményei szerint az azonosító - amelyet egyesült államokbeli és kanadai mintára vezetnek be - jelentősen megkönnyíti majd az eltűnt gyermekek felkutatását.

"Néhány hónapja egy otthonról eltűnt kisfiút kerestünk. Ha lett volna azonosító kártyája, elsőként a Dnyipropetrovszkban lakó barátjánál keressük, és rögtön megtaláltuk volna. Így viszont másfél hétig tartott, hogy felkutassuk" - mesélte egy zaporizzsjai nyomozó a vesztyi.ua hírportálnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×