eur:
393.08
usd:
367.07
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Kémkedés - barátok között

A héten a német hírszerző szolgálat, valamint az állambiztonsági szervezet vezetője is Washingtonba utazik, hogy arról tárgyaljon: a hírszerzési botrányt követően miként lehetne új alapokra helyezni az együttműködést. Ezzel egyidőben kormányközi tárgyalások kezdődnek egy, a két szövetséges közti kémkedést kizáró szerződésről.

Steinmeier volt német külügyminiszter, a tervezett berlini kormánykoalícióról tárgyaló Szociáldemokrata Párt parlamenti frakcióvezetője úgy vélte, hogy az amerikai kémkedés súlyos csapást mért az Egyesült Àllamok és Németország kapcsolatára. Steinmeier szerint a két ország közti bizalmat igencsak nehéz lesz helyreállítani.

A felek most erőfeszítésbe kezdtek a viszony javítására, ezért a héten a német hírszerző szolgálat, valamint az állambiztonsági szervezet vezetője Washingtonba utazik, hogy amerikai kollégáikkal az együttműködés új alapokra történő helyezéséről tanácskozzon. Ezzel egy időben kormányközi tárgyalások kezdődnek olyan szerződés megkötéséről, amely kizárja a két szövetséges közti kémkedést.

Német lapértesülések szerint a washingtoni kormány elvben kész a kémkedést kizáró megállapodásra Berlinnel. A Frankfurter Allgemeine Zeitung úgy tudja, hogy a szerződés vázlatát még az év végéig kidolgozzák.

A tárgyalások menete várhatóan hozzájárulhat majd a két ország közti bizalom fokozatos javulásához, amely súlyosan megingott, miután kiderült, hogy az amerikai hírszerzés még a kancellárt is lehallgatta. Frank Walter Steinmeier volt külügyminiszter szerint az amerikai-német viszony legalább annyira megromlott, mint 10 évvel ezelőtt, amikor Gerhard Schröder akkori kancellár nem volt hajlandó a fegyveres részvételre Irakban.

Az ügyvivő kormány belügyminisztere, Hans Peter Friedrich pedig úgy próbálja elejét venni az illegális hírszerzésnek, hogy internet-törvényt javasolt a koalíciós tárgyalásokon. Ennek értelmében az internet-szolgáltatók elköteleznék magukat arra, hogy kizárólag európai hálózatokat vesznek igénybe és így legalábbis megnehezítenék a betekintést a földrészen kívüli ügynökök számára. Annál is inkább, mert nem csak az Egyesült Államok igyekszik minél több politikai és gazdasági értesülés birtokába jutni, hanem Oroszország, Kína, Irán vagy Észak-Korea is.

A Die Welt című napilap ezzel kapcsolatban idézte a német kémelhárítás főnökét, aki elmondta, hogy ezen országok berlini nagykövetségén a legkorszerűbb technológiával felszerelt lehallgató állomás működik. Hozzáfűzte azonban azt is, hogy feltehetően a brit és a francia nagykövetség sem retten vissza a titkos hírszerzéstől. De ez ellen aligha lehet tenni, mert egyetlen diplomáciai képviselet sem engedélyezi a német elhárítók számára a helyszíni szemlét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×