eur:
393.59
usd:
364.74
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Három évtized után hazatért az amerikai gépelérítő

Huszonkilenc év után szerdán hazaindult Havannából az Egyesült Államokba az az amerikai férfi, aki 1984-ben Kubába térített el egy amerikai személyszállító repülőgépet abban a reményben, hogy a szigetországban örömmel látják. Tévedett: 13 évet ült kubai börtönben.

William Potts feltehetően belekóstol az amerikai börtönéletbe is, mivel légi kalózkodásért felelnie kell amerikai szövetségi bíróság előtt is. Az FBI - az Egyesült Államok szövetségi nyomozó irodája - egyelőre hallgat arról, hogy mi vár Pottsra.

Az immár 56 esztendős férfi 1984-ben Newarkban szállt fel arra a repülőre, amely Miamiba indult. Pisztolyt rejtegetett magánál, amellyel azután arra kényszerítette a gép személyzetét, hogy Miami helyett Havannában szállítsa le a repülőt. A gépen 56 utas volt, akik nem örültek az útvonalváltozásnak - Pottsnak meg a kubaiak.

A harcias szellemű férfi azt remélte, hogy a kommunista Kubában gerillakiképzést kap. Reményeivel ellentétben nem fogadták tárt karokkal, hanem elítélték gépeltérítésért és börtönbe csukták. Szabadulása után az amerikai férfi Kubában maradt, megnősült. A házasságból két lány született, ők tavaly óta az Egyesült Államokban élnek.

Potts a havannai José Marti nemzetközi repülőtéren azt mondta újságíróknak: felkészült arra, hogy Miamiban őrizetbe veszik, de reméli, hogy az Egyesült Államok büntetése kiszabásába beszámítja kubai börtönéveit.

"Bűnt követtem el, de le is töltöttem érte a büntetésem" - idézte Pottsot a Reuters brit hírügynökség.

A férfi korábban már többször is megpróbált visszatérni az Egyesült Államokba.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×