Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Három évtized után hazatért az amerikai gépelérítő

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Huszonkilenc év után szerdán hazaindult Havannából az Egyesült Államokba az az amerikai férfi, aki 1984-ben Kubába térített el egy amerikai személyszállító repülőgépet abban a reményben, hogy a szigetországban örömmel látják. Tévedett: 13 évet ült kubai börtönben.

William Potts feltehetően belekóstol az amerikai börtönéletbe is, mivel légi kalózkodásért felelnie kell amerikai szövetségi bíróság előtt is. Az FBI - az Egyesült Államok szövetségi nyomozó irodája - egyelőre hallgat arról, hogy mi vár Pottsra.

Az immár 56 esztendős férfi 1984-ben Newarkban szállt fel arra a repülőre, amely Miamiba indult. Pisztolyt rejtegetett magánál, amellyel azután arra kényszerítette a gép személyzetét, hogy Miami helyett Havannában szállítsa le a repülőt. A gépen 56 utas volt, akik nem örültek az útvonalváltozásnak - Pottsnak meg a kubaiak.

A harcias szellemű férfi azt remélte, hogy a kommunista Kubában gerillakiképzést kap. Reményeivel ellentétben nem fogadták tárt karokkal, hanem elítélték gépeltérítésért és börtönbe csukták. Szabadulása után az amerikai férfi Kubában maradt, megnősült. A házasságból két lány született, ők tavaly óta az Egyesült Államokban élnek.

Potts a havannai José Marti nemzetközi repülőtéren azt mondta újságíróknak: felkészült arra, hogy Miamiban őrizetbe veszik, de reméli, hogy az Egyesült Államok büntetése kiszabásába beszámítja kubai börtönéveit.

"Bűnt követtem el, de le is töltöttem érte a büntetésem" - idézte Pottsot a Reuters brit hírügynökség.

A férfi korábban már többször is megpróbált visszatérni az Egyesült Államokba.