Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elutasította a bíróság a Muzulmán Testvériség fellebbezési kérelmét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Helybenhagyta egy egyiptomi bíróság szerdán a korábbi döntést, vagyis elutasította az iszlamista Muzulmán Testvériség betiltásához és vagyonának elkobzásához kapcsolódó fellebbezéseket.

Egy kairói bíróság szeptember 23-án tiltotta be a Muzulmán Testvériség és minden vele kapcsolatban álló csoport egyiptomi tevékenységét, valamint elrendelte a mozgalom vagyonának elkobzását.

A bírósági ítélet előzménye, hogy a hadsereg július 3-án megbuktatta a vádak szerint az ország ügyei helyett a saját és az őt támogató Muzulmán Testvériség hatalmának kiépítésével foglalatoskodó Mohamed Murszi elnököt. Az elsőfokú bírósági döntést megerősítő ítélet ellen még lehetőség van fellebbezni.

Az egyiptomi kormány október 9-én - vagyis már a fellebbezésről szóló döntés meghozatala előtt - elrendelte a nem kormányzati szervezetként bejegyzett Muzulmán Testvériség feloszlatását.

Az 1928-ban Haszan al-Banna által alapított és így a szunnita iszlamizmus legrégibb mozgalmának számító testvériséget 1954-ben Gamel Abden-Nasszer elnök helyezte törvényen kívül, és ez az állapot fennmaradt a következő kormányok idején is. Hoszni Mubarak 2011-es bukását követően a testvériség bejegyeztette a Szabadság és Igazság Pártot, amellyel elsöprő győzelmet aratott a parlamenti választásokon.

Hétfőn kezdetét vette a Murszi és 14 másik vádlott ellen gyilkosságra való felbujtásért indított per, amelyet a bírósági eljárás megzavarása miatt végül január 8-ra napoltak el.