eur:
395.07
usd:
365.52
bux:
65379.62
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Bajban az Alstom

Legalább 1300 munkahelyet megszüntet az Alstom francia ipari csoport "elsősorban Európában" és a budapesti metrószerelvényeket is gyártó részlege, az Alstom Transport vagyona egy részének eladására készül - jelentette be szerdán Patrick Kron, a vállalat elnöke Párizsban.

A bemutatott "akciótervet" a "gyenge növekedési forgatókönyvvel" indokolta Kron.

Az 1300 munkahely leépítése a cég forgalmának negyven százalékát biztosító hőerőmű ágazatának (Thermal Power) tevékenységét, valamint az informatikai és adminisztratív dolgozókat érinti. Az elnök-vezérigazgató nem zárta ki, hogy lesznek további leépítések is.

"Az 1300 munkahely, amelyről szó van, az Alstom Thermal Power bizonyos tevékenységeit érinti, az informatikát és a központi költségeket. Ezeket a (leépítési) programokat néhány hete indítottuk el, és jelenleg is folyamatban vannak" - mondta Kron. Hozzátette: "hogy lesznek-e továbbiak is? Meglátjuk. De természetesen nem közölhetem az előtt, hogy nem beszéltem a szociális partnerekkel, de módosítani fogjuk az ipari kapacitásunkat is ott és akkor, amikor kell, az igényeinknek megfelelő ritmusban".

Az elnök arról nem szólt, hogy mely országokat érint a leépítési program, de annyit elárult: az 1300 munkahely "elsősorban Európában" van.

Az Alstom 93 ezer embert foglalkoztat a világban, ebből 18 ezret Franciaországban. A vállalat 2016-ig 1,5 milliárd eurós (445 milliárd forintos) költségcsökkentéssel számol, amelyet nemcsak a munkahelyek leépítésével kíván végrehajtani, hanem tulajdona egy részének eladásával forrásbevonást is tervez 1-2 milliárdos értékben 2014-ig. Ez az Alstom Transport kisebbségi részesedésére vonatkozna, valamint "nem stratégiai tulajdonrészek eladására".

"Nem tudom megmondani, hogy az Alstom Transport 20 vagy 30 százalékát fogjuk eladni, nem ez számít, és még kevésbé az ár, hanem az, hogy van időnk, és az érintett felek teljes bevonásával fogjuk a folyamatot elindítani" - hangsúlyozta Kron. A tőkebevonást ipari és pénzügyi partnerektől is várja a vállalat.

Jelentősen, közel harmadával csökkent az Alstom francia ipari csoport megrendelés-állománya a második negyedévben éves összevetésben, elsősorban amiatt, hogy kevesebb nagy megrendelést hoz a megváltozott világgazdasági környezet.

A június végével végződött negyedévben az értékesítési árbevétel 2 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, és 4,58 milliárd eurót tett ki. A megrendelések 32 százalékkal 4,07 milliárd eurót zuhantak ugyanebben az időszakban.

Az Alstom egyébként 2010-ben már elindított egy közel 4 ezer fős leépítési programot Európában és az Egyesült Államokban a hőerőmű ágazatában, 2011-ben pedig a vasúti szerelvények gyártásával foglalkozó részlegénél szűnt meg 1380 munkahely.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×