eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Az euró sorsa Rómában dől el

Olaszországban dőlhet el az euró jövője - vélekednek uniós politikusok és szakértők. Az eurozóna harmadik legnagyobb tagországában is átvilágítják a bankrendszert, és Brüsszel azt várja, hogy Itália csökkentse államadósságát.

Az euró sorsa Rómában dőlhet el - mondják ismét pénzügyi vezetők és elemzők. Az olasz bankok hamarosan képtelenek lesznek tovább finanszírozni az olasz államot. Már eddig is sok állampapírt vettek, de Rómának hamarosan új befektetőket kell találnia.

Az olasz kormánynak új módon kell finanszíroznia 2 billió eurós államadósságát, mert a hazai bankok roskadoznak a teher alatt. A hazai pénzintézetek az elmúlt két évben lelkesen vásárolták az olasz állampapírokat - azaz hiteleztek az államnak - annál is inkább, mert magas hozamot kaptak pénzükért.

Ezt azonban az Európai Központi Bankkal a hátuk mögött tudták megtenni, amelytől olcsó, 3 éves lejáratú hiteleket kaptak.

Az EKB jövőre azt tervezi, hogy szigorú tesztnek veti alá a Valutaunió bankjait - köztük 15 itáliai pénzintézetet. Azt is el kell döntenie, hogy kifizetteti-e velük a 2015 elején törlesztendő több milliárd eurós olcsó hiteleket, vagy pedig átütemezi azokat.

Mindkét döntés kulcsfontosságú lesz abban, hogy az olasz bankok mennyire lesznek képesek tovább támogatni az állami költségvetést az eurózóna harmadik legnagyobb tagországában.

Az Európai Központi Bank egyfelől azt akarja, hogy Olaszország rendezze pénzügyi problémáit. Másfelől viszont elismeri, hogy sok múlik Itálián: "Olaszország sorsa meghatározza majd az euró-övezet sorsát, a jövő nem Párizsban vagy Berlinben, hanem Rómában dől majd el" - mondta Jörg Asmussen, az EKB igazgatótanácsának tagja.

A nagy kérdés az, hogy az EKB és az Európai Bankfelügyelet hogyan kezeli majd a bankoknál felgyülemlett államadósságot. Az EKB az ilyen adósságot nem sorolja a rizikós kategóriába - holott Görögország példája mást mutatott. Egyes elemzők szerint az Európai Bankfelügyelet viszont arra sürgetheti a bankokat, hogy csökkentsék a náluk felgyülemlett államadósságot.

Mivel Olaszországnak fontos, hogy újabb és újabb hitelekből fizesse a korábbiakat, mindez azt jelentheti, hogy nem támaszkodhat a jövőben döntő mértékben saját bankjaira.

A Prometeia olasz elemzőközpont szerint a kormány jövőre a hazai háztartásokat és a külföldi befektetőket célozza meg, amikor 65 milliárd euró új hitelt próbál majd felvenni.

Az olasz bankok nagyon megszenvedték a válságot és sorra zárják be fiókjaikat, elbocsátanak 19 ezer dolgozót és visszafogják a hitelezést. Amikor felvásárolták a hazai államadósságot, akkor azt nem hazafiasságból tették, hanem azért, mert az olcsó európai pénzből drágábban tudtak hitelezni az államkasszának, amivel mérsékelték a válság miatti veszteségeiket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×