Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Titokvédelmi megállapodás készül Dél-Koreával

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A védelmi, illetve a védelmi ipari területen való együttműködés elmélyítését segíti az a titokvédelmi megállapodás, amelynek kidolgozásáról állapodott meg a magyar honvédelmi miniszter és dél-koreai partnere, kedden, Szöulban. Hende Csaba ázsiai útját Mongóliában és Kínában folytatja, nyilatkozta a miniszter az InfoRádiónak.

A tárcavezető elmondta, hogy dél-koreai kollégájával, Kim Kvan Dzsinnel, a kétoldalú együttműködés elmélyítésének lehetőségeiről és aktuális biztonság- és védelempolitikai kérdésekről tárgyaltak. Beleértve a Koreai-félsziget helyzetét, a tágabb ázsiai és csendes-óceáni, valamint a közel-keleti helyzetet is, melyet azonosan ítéltek meg.

Megállapodtak egy titokvédelmi megállapodás kidolgozásáról, amelynek hiánya elsősorban a hadiipari együttműködést akadályozza. Dél-Korea komoly hadiiparral rendelkezik, saját hadseregét 90 százalékban hazai forrásból látják el.

"A következő tíz évben a magyar honvédség hadfelszerelésének szinte teljes cseréjére szükség lesz, hiszen amit ma használunk, annak a túlnyomó többsége negyven éves vagy annál idősebb szovjet haditechnikai eszköz. Ebben a cserében keressük a kooperációs lehetőségeket hozzánk hasonló méretű, de jelentős hadiipari potenciállal rendelkező országokban. Dél-Korea egyike lehet ezeknek." - mondta el az InfoRádiónak a honvédelmi miniszter.

A jelenlegi kormány garanciát vállalt arra, hogy 2016-tól a költségvetésben folyamatosan növekvő részesedést biztosít a honvédelmi területnek, így ebből a pótlások végrehajthatóak.

Magyarország és Dél-Korea katonái közösen szolgálnak Afganisztánban és az ENSZ libanoni békefenntartó missziójában. Az ország a keleti nyitás szempontjából is fontos partner.

Innen Mongóliába folytatja útját a magyar delegáció, ahol alá fogják írni a két ország közötti védelmi-együttműködési megállapodást. Kínában pedig a kétoldalú stratégiai párbeszéd kialakítása lesz a cél a védelmi tárcák között. A rendszeres konzultációval új szintre kerülhetnek a katonai kapcsolatok.

Hanganyag: Szabó Gergõ