Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Még most is van orvosi kínzás amerikai katonai börtönökben?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Független szakértők szerint esküjüket megszegve orvosok és más egészségügyi szakemberek is segédkeznek a terrorizmussal gyanúsított foglyok kínzásánál az amerikai védelmi minisztérium, illetve a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) börtöneiben.

A CIA tévedésekkel telinek, a Pentagon pedig abszurdnak nevezte a független szakemberek hétfőn nyilvánosságra hozott tanulmányát.

A jelentést egy katonai, egészségügyi, etikai és jogi szakértőkből álló húszfős csoport készítette az amerikai Orvostudományi Intézet és a Soros György által finanszírozott Nyitott Társadalom Alapítvány két évig tartó vizsgálata alapján. A szakértők követelik, hogy a washingtoni szenátus hírszerzési bizottsága folytasson vizsgálatot az ügyben.

"A védelmi minisztérium és a CIA hatalmukkal visszaélve egészségügyi szakembereiktől megkövetelik, hogy működjenek együtt olyan programokban, amelyekben súlyos szenvedés okozásával szednek ki információkat foglyokból" - olvasható a jelentésben.

Ezek az intézmények "megváltoztatták az Orvosi Világszövetség és az amerikai orvosi szervezetek etikai normáit, hogy lehetővé tegyék az egészségügyiek részvételét a foglyok kínzásában. És ez a változtatás még most is érvényben van" - jelentette ki a brit BBC-nek nyilatkozva Leonard Rubenstein, a Johns Hopkins Egyetem emberi jogi és közegészségügyi karának egyik professzora, a jelentés egyik társszerzője. A szakértők szerint az orvosi kínzás már rögtön az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadás után elkezdődött az afganisztáni és a guantánamói amerikai katonai börtönökben és a CIA titkos börtöneiben.

Miközben egyes kínzási módszereket, mint például a vízbefojtás imitálását már betiltották, a vallatásban részt vevő egészségügyiektől továbbra is elvárják, hogy alkalmazzák a kényszertáplálást az éhségsztrájkot folytató foglyoknál, például a guantánamói börtönben. "A kínzás mellett egy másik módszer, amikor a kihallgatásokon részt vevő egészségügyiek kifürkészik a foglyok gyengeségeit, amelyeket azután a vallatók kihasználnak" - mondta Rubenstein.

Dean Boyd, a CIA közkapcsolatokért felelős részlegének a vezetője közölte, hogy a jelentés "súlyos pontatlanságokat és hibás következtetéseket tartalmaz". "Hangsúlyoznom kell, hogy a CIA-nak egyetlen fogoly sincs az őrizetében, és hogy Barack Obama amerikai elnök 2009-ben megszüntette az idegen hatalmak által átadott foglyokról, őrizetben tartásukról és kihallgatásukról szóló programot" - mondta.

Todd Breasseale, a Pentagon szóvivője pedig kijelentette, hogy a börtönviszonyokat bírálók egyike sem látogatta meg a guantánamói börtönben fogva tartottak egyikét sem, nem látta egészségügyi lapjukat, nem ismeri az ottani eljárásokat. A szóvivő "nagyon stresszes körülmények között dolgozó, kiváló szakembereknek" nevezte a börtöntáborban dolgozó orvosokat, nővéreket, akik szerinte olyan "színvonalas egészségügyi ellátásban részesítik a fogva tartottakat, amilyenben soha korábban nem volt részük".