Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Amerika üzent: Snowdennek nincs kegyelem

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több amerikai kongresszusi vezető is elutasítja, hogy kegyelmet adjanak Edward Snowdennek. A volt hírszerzési alkalmazott kínos részleteket szivárogtatott ki az NSA-kémügynökség megfigyelési módszereiről - például az európai szövetséges vezetők lehallgatásáról.

Edward Snowden legutóbbi fotója azt mutatja, hogy sétahajózik a Moszkva folyón. Az NSA által egykor alkalmazott volt rendszergazda azonban nem akar Oroszországban maradni, ahol ideiglenes menedékjogot kapott.

Egy német politikushoz eljuttatott levelében kegyelmet kért. "Az igazságot kimondani nem bűn" - írta.

Snowden kiszivárogtatásai árnyékot vetettek az Egyesült Államok és európai szövetségesei viszonyára. A kiválasztott médiumokhoz eljuttatott anyagokból például kiderült, hogy az amerikaiak évek óta lehallgatták Angela Merkel német kancellár telefonját.

Az európaiak ezek után az NSA jogkörének megnyirbálását és azt kezdték el forszírozni, hogy sokkal kevesebb adatot osszanak meg az amerikaiakkal a terror elleni együttműködés során. Mindez kínos helyzetbe hozta Barack Obama elnök kormányzatát.

A tengeren túlról néhány konzervatívabb érzelmű kongresszusi vezető viszont azt üzente: az európaiak örüljenek, hogy a bizalmas adatok felhasználásával megvédik őket.

Most hasonlóan kérlelhetetlennek mutatkoznak a kínos információk forrásával, Edward Snowdennel szemben.

"Sokat ártott országunknak, a válasz az, hogy nincs kegyelem" - mondta Dianne Feinstein, a Szenátus Hírszerzési Bizottságának vezetője. A hasonló nevű alsóházi bizottság elnöke "borzalmas ötletnek" nevezte Snowden kérvényét.

"Haza kell jönnie és vállalnia kell a felelősséget... aki úgy érzi, hogy hibás a rendszer, az nem hajt végre bűncselekményt és sodorja életveszélybe katonáinkat, például Afganisztánban" - mondta Mike Rogers republikánus bizottsági elnök. A kongresszusi vezető szerint 3 ismert terrorszervezet is módosította, ahogy kommunikál - Snowdennek köszönhetően.

Rogers nem állhatta meg, hogy ne bírálja Obamát és az EU-t is. "Azt hiszem, az idén a legjobb színész díját a Fehér Házban kapják majd meg, a legjobb mellékszereplőét pedig az EU-ban" - mondta. Ezzel arra utalt, hogy szerinte megjátszották, hogy nem tudtak arról, hogy az amerikaiak még szövetségeseiket is lehallgatták.

A botrány miatt a kongresszus szigorította a titkosszolgálati ügynökség ellenőrzését és korlátozta bizonyos jogköreit. Jogvédők szerint viszont csak azt foglalták törvénybe, hogy az ügynökség több millió amerikai telefonhívásait figyelheti meg.