Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Súlyos incidensek a koszovói választásokon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Befejeződött a koszovói helyhatósági választások első fordulója vasárnap 19 órakor. Bár a szavazás az ország nagy részén békés volt, Észak-Koszovóban több súlyos incidens történt, ami kétségessé teheti az egész választást.

Az első részeredmények éjfél körül várhatók.

A többségében szerbek lakta Észak-Koszovó több szavazókörzetéből is érkeztek olyan hírek, hogy szélsőséges szerb szervezetek aktivistái inzultálják, gúnyolják és fenyegetik azokat a szerbeket, akik részt vesznek a választásokon. A szélsőségesek árulónak bélyegezték a szavazni igyekvő szerbeket, és megpróbáltak minél több szerbet a választás bojkottjára rábírni.

A belgrádi tömegtájékoztató eszközök beszámolói szerint alig két órával a zárás előtt Kosovska Mitrovicában álarcos támadók törtek be az egyik iskolában kialakított szavazóhelyiségekbe. Verekedés tört ki, a támadók széttörték a szavazóurnákat. Egyes beszámolók szerint könnygázt is használtak a támadások során, más értesülések szerint viszont a rendőrség vetette be a könnygázt a rend helyreállítása érdekében. A voksolást fel is függesztették.

Laura Pulja, a koszovói ügyészség választásokért felelős koordinátor elmondta, hogy 15 óráig 16 embert állítottak elő a választások megzavarása miatt.

Ivica Dacic szerb miniszterelnök a nap folyamán Belgrádban közzétett állásfoglalásában sürgette a koszovói szerbeket, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a szavazáson. Aleksandar Vulin, a szerb kormány Koszovóért felelős tárca nélküli minisztere arra figyelmeztetett, hogy ha a szerbek kevesen mennek el szavazni, akkor önkormányzataikban többségbe kerülhetnek az albánok.

Atifete Jahjaga koszovói elnök szavazatának leadásakor ugyancsak arra szólította fel a koszovóiakat, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a voksoláson. Hashim Thaci koszovói miniszterelnök szavazata leadásakor európai tesztnek nevezte az általa történelminek minősített voksolást. Politikustársainak megköszönte a korrekt kampányt, s kijelentette, hogy "ma mindannyian az európai Koszovóért állunk ki".

A központi választási bizottság 15 órai összesítése szerint 33 százalékos volt a részvétel. A legalacsonyabb részvétel Észak-Koszovóban volt. A Koszovó északi részén élő szerbek túlnyomó többsége minden eddigi koszovói választást bojkottált. Oliver Ivanovic Kosovska Mitrovica-i polgármesterjelölt pedig azt mondta, hogy a településen 16 óráig a lakosság 8,71 százaléka adta le voksát.

A választás kulcsfontosságúak a Belgrád és Pristina között áprilisban megkötött brüsszeli megállapodás alkalmazása szempontjából, amely előirányozza az észak-koszovói szerb települések közösségének létrehozását.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan vált függetlenné Szerbiától. A belgrádi kormány azóta sem hajlandó önálló államként elismerni az egykori déli szerb tartományt.