Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megoldást javasol Snowden a tömeges kémkedés ügyében

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Globális megoldást kell találni a magánemberek és politikusok utáni kémkedés korlátozására Edward Snowden amerikai informatikus szerint, aki Kiáltvány az igazságért című, vasárnap megjelent levelében foglalkozott a kérdéssel.

A társadalom "nem feledkezhet meg arról, hogy a tömeges kémkedés globális probléma, ezért globális megoldást követel" - írta.

A Der Spiegel című német magazinban megjelent levélben Snowden úgy vélekedett, leleplezéseit igazolta, hogy most már több kormányzati ellenőrzést követelnek a hírszerző ügynökségek fölött.

"A vita, amelyet el akartak kerülni, most a világ minden országában folyik. Az új tudás ahelyett, hogy kárt okozott volna, világos előnyhöz vezetett, mert most politikai reformokat javasolnak a törvények és az ellenőrzés terén" - írta.

A kiterjedt kémkedés nemcsak a magánéletet, hanem a szólásszabadságot és a nyílt társadalmakat is fenyegeti - figyelmeztetett. "Erkölcsi kötelezettségünk törődni azzal, hogy a törvényeink és értékeink korlátozzák a kémprogramokat és védjék meg az emberi jogokat" - írta.

"Az állampolgároknak harcolniuk kell a közvélemény számára lényeges ügyekről szóló tájékoztatás elnyomása ellen. Aki elmondja az igazat, nem követ el semmi bűnt" - fejezte be Snowden a levelet, amelyet november elsején írt és egy titkosított csatornán át juttatott el a magazinhoz.