eur:
393.63
usd:
364.79
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Ismét eladó a Rothschildok imádságos könyve

Ismét eladják a Rothschildok imádságos könyvét: a félezer éves műkincs 14 éve rekordösszegért, 13 millió dollárért (mintegy 3 milliárd forintért) cserélt gazdát, most még több pénzt remélnek érte.

A Rómában 1505-ben készült könyvecskét 1999-ben 13,3 millió dollárért árverezték el Londonban, ez a várt összeg háromszorosa volt. Most 12 és 18 millió dollár közötti összeget vár a műkincsért a Christie's aukciósház, amely január 29-én tartja az árverést.

Az imádságos könyv sokáig a neves bankárcsaládé, a Rothschildoké volt. A könyvecskét - amely a 19. században került a család birtokába - 1938-ban, Ausztria német megszállása után azonnal elkobozták a nácik. A család csak a háború után kapta vissza az értékes tárgyat, a vitatott szabályok miatt azonban a könyvecskét más értékes tárgyakkal együtt osztrák múzeumoknak adták át.

A családnak csak 1999-ben sikerült végleg visszaszereznie a könyvecskét, amelyet még abban az évben el is árvereztettek.

A Christie's szakértői szerint ez lehet a legjobban illusztrált magántulajdonban lévő imádságos könyv, ugyanis tucatnyi miniatúra díszíti. A műtárgyat az árverés előtt Hongkongban, Moszkvában és Londonban is bemutatják.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×