eur:
395.13
usd:
371
bux:
65286.75
2024. április 19. péntek Emma

Holokauszt-áldozatok személyes tárgyait forgalmazta az aukciós portál

Kelet-európai holokausztáldozatok fogolyruházatát és személyes használati tárgyait kínálta árverésre az eBay internetes aukciós portál - írta vasárnapi feltáró riportjában egy brit lap. Az eBay azonnal leállította a licitet e tárgyakra, és nyilatkozatban kért elnézést.

A konzervatív Mail on Sunday fotókkal illusztrált beszámolója szerint még a múlt héten is szerepelt a kínálatban egyebek mellett egy csíkos fogolyruha, amelyet egy Wolf Gierson Grundmann nevű lengyel zsidó fogoly viselt Auschwitzban. Grundmann a táborban halt meg, és neve szerepel a jeruzsálemi Jad Vasem intézet holokausztkutató központjának nyilvántartásában.

Az eladó, egy Viktor Kempf nevű, Kanadában élő ukrán 18 ezer dolláros (csaknem négymillió forintos) irányáron kínálta a halott lengyel egykori tábori öltözetét, egy olyan karszalaggal együtt, amelyet annak idején a dachaui koncentrációs tábor zsidó foglyai viseltek. A sárga karszalagon Dávid-csillag jelezte, hogy viselője zsidó.

Kempf, aki magát történészként mutatja be, a Mail on Sunday megkeresésére elmondta, hogy a tárgyakat maga is egy "megbízható" amerikai kereskedőtől vásárolta. Kijelentette: nem nyerészkedési céllal, hanem a holokauszt "dokumentálása" és könyvírói tevékenységének finanszírozása végett hirdette meg eladásra az egykori holokausztüldözöttek személyes tárgyait.

Kempf hozzátette: ha ő holokausztáldozatok leszármazottja lenne, tudni szeretné, hogy rokonai "hogyan éltek", és megvenné ezeket a tárgyakat, hogy "emlékezni" tudjon egykori felmenőire.

A Mail on Sunday két teljes újságoldalt betöltő vasárnapi beszámolója szerint miután a lap értesítette az eBayt az általa feltártakról, a világ legnagyobb internetes aukciós portálja azonnal eltávolította a kínálatában szereplő többtucatnyi "holokausztszuvenírt", és nyilatkozatban kért elnézést. Közleményében az eBay hangsúlyozta, hogy "ilyen természetű cikkek" licitjét nem engedélyezi, és több ezer fős stábot alkalmaz csak annak ellenőrzésére, hogy portálra nem kerülnek-e fel olyan tárgyak, amelyeknek nincs helyük a kínálatban.

Az eBay a Mail on Sunday által idézett nyilatkozatban mélységes sajnálkozásának adott hangot amiatt, hogy ebben az adott esetben saját előírásai ellen vétett, és közölte, hogy 25 ezer font (8,7 millió forint) adományt juttat egy "megfelelő" jótékonysági szervezetnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×