Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Titkos adatgyűjtés - a német hatóságok szívesen meghallgatnák Snowdent

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A német hatóságok szívesen meghallgatnák Edward Snowdent, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) Oroszországba menekült volt informatikusát az NSA németországi adatgyűjtésével kapcsolatban - jelentette ki Hans-Peter Friedrich német belügyminiszter.

A miniszter közlésének előzménye, hogy Hans-Christian Ströbele, a Bundestag egyik zöldpárti képviselője csütörtökön Moszkvában tárgyalt Snowdennel arról, hogy milyen körülmények között hallgathatná ki őt tanúként a német ügyészség vagy egy parlamenti bizottság a lehallgatási botránnyal összefüggésben. Az ARD közszolgálati tévé szerint a találkozón elhangzottakról Ströbele részletes tájékoztatást ad a titkosszolgálatok tevékenységét felügyelő parlamenti bizottság ülésén, illetve átadja Snowden levelét a német kormánynak, a Bundestagnak és az ügyészségnek.

Ströbele pénteken nyilvánosságra hozta a levelet. Snowden ebben közli, hogy addig nem beszélget német tisztségviselőkkel, amíg az Egyesült Államok nem hagyja abba az őhozzá hasonló kiszivárogtatók üldözését. "Bár erőfeszítéseim eredményei nyilvánvalóan pozitívak, az amerikai kormány továbbra is árulásnak tekinti az övétől eltérő vélemény kinyilvánítását, és politikai beszédekért bűncselekmény vádjával eljárásokat akar indítani úgy, hogy abban a vádlott védtelen. Biztos vagyok abban, hogy a nemzetközi közösség nyomására az Egyesült Államok fel fog hagyni ezzel a káros gyakorlattal. Ha a helyzet megoldódik, szívesen beszélek önökkel a saját országukban, és köszönöm az arra irányuló erőfeszítéseiket, hogy a nemzetközi törvények védjenek mindannyiunkat" - írta Snowden.

Hans-Peter Friedrich belügyminiszter még a levél nyilvánosságra hozatala előtt nyilatkozott. Kijelentette: "Ha a levél arról szól, hogy Snowden úr információval akar szolgálni nekünk, akkor azt örömmel vesszük. Megtaláljuk a módját, hogy beszélni tudjon német tisztségviselőkkel" - mondta. Szóvivője hozzátette, hogy tudomása szerint Friedrich elsősorban arra a lehetőségre gondol, hogy német tisztségviselők Oroszországban beszélnének Snowdennel.

Washington már kérte Berlintől, hogy adja ki Snowdent, ha Németország területére lépne, mert az NSA megfigyelési botrányaihoz vezető dokumentumokat kiszivárogtató informatikust az Egyesült Államokban bíróság elé akarják állítani. Megfigyelők kevéssé tartják valószínűnek, hogy Snowden Németországba utazna.