eur:
392.86
usd:
368.27
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Figyelmeztetés az osztrák kormánypártoknak a választási eredmény

A kormánykoalíció győzött a vasárnapi osztrák választásokon, ám politikusaik mégsem lehetnek elégedettek - mondta az InfoRádiónak a Magyar Külügyi Intézet tudományos munkatársa. Hettyey András hozzátette: megerősödött az osztrák szélsőjobb, amely a szavazatok csaknem 30 százalékát nyerte el.

Az eddigi szociáldemokrata-konzervatív kormánykoalíció 50,9 százalékot szerzett a vasárnapi osztrák választásokon. A külügyi szakértő szerint a kormányzó pártok összességében csalódottan fogadták ezt az eredményt, hiszen mindkét nagy párt, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és az Osztrák Néppárt (ÖVP) történetének leggyengébb eredményét érte el.

Igazából szerencse kérdése, hogy ez összességében elégnek bizonyul a kormányzótöbbséghez - fűzte hozzá Hettyey András.

A külügyi intézet munkatársa szerint a nagykoalíció valószínűleg folytatni tudja a kormányzást, de az biztos, hogy mindkét párt számára az eredmény csalódás volt. Ezt a vezető politikusok nem is tagadták, s jelezték: meg kell találni azokat a témákat, amelyekkel a választókat vissza lehet csábítani.

A választáson a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) a harmadik helyen végzett, több mint 21 százalékkal. Az előrejelzések ezt mutatták, a megszerzett eredmény azonban a várakozások felső tartományába esett, ennyire erős támogatásra azért nem lehetett számítani - mutatott rá a szakértő. Az biztos ugyanakkor - tette hozzá -, hogy az FPÖ nagy célja nem teljesült, nevezetesen hogy Ausztria második legerősebb pártja legyen.

Ám szereplésük így is kiemelkedő, s ha hozzávesszük a többi jobboldali vagy erősen radikális jobboldali pártot, összesen 30 százalék körüli a támogatottságuk - húzta alá Hettyey András.

A külügyi intézet munkatársa arra is kitért, hogy két kispárt nagyon jól szerepelt a választáson. Először jutott be a parlamentbe Frank Stronach milliárdos vállalkozó egy éve alapított pártja, a Stronach Csapata euro-kritikus párt, 5,8 százalékkal. A teljesen új liberális párt, a NEOS pedig 4,8 százalékkal szintén bekerült a törvényhozásba.

A koalíciós tárgyalások során derül majd ki, hoz-e változást a választási eredmény. Az biztos, hogy a legvalószínűbb opció a nagykoalíciós kormányzás, ami eddig is volt. Miután a szociáldemokraták bizonyultak az erősebbnek, várhatóan ők adják majd a kancellárt - ahogy eddig is tették. Személyi változásokra tehát a csúcson nem kell számítani , de hogy a miniszteri posztokban, tartalmi kérdésekben hogyan egyeznek meg a győztesek, hosszabb tárgyalások eredménye lesz - vélekedett a szakértő.

Hanganyag: Domanits András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×