Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kínában mossa pénzét a Hamász?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az izraeli belbiztonsági szolgálat, a Sin Bet bizonyítékai szerint a Hamász palesztin szervezet pénzmosást folytat Kínában - közölte az izraeli Háárec című lap vasárnap.

Tiltott, több millió dolláros pénzügyi tranzakciók folytak a legutóbbi időkig a Gázai-övezet és a Bank of China bankcsoport között álnevek, kicserélt telefonos SIM-kártyák, izraeli arabok és külföldiek segítségével - a lap szerint ez derült ki egy New Yorkban folyó perben az izraeli Sin Bet által összegyűjtött bizonyító iratokból.

A 2012 februárjában és márciusában feltárt ügyben a Sin Bet számos dokumentummal tud bizonyítani egy pénzátutalásokhoz létrehozott hálózatot. A pénzmosó rendszer úgy működött, hogy Amar Merai ciszjordániai pénzváltót kódolt telefonbeszélgetéssel értesítette a Gázai-övezetet kormányzó Hamász, hogy készpénzt kell átvennie, amelyet egy eritreai küldött ad át neki a tel-avivi buszpályaudvaron.

Az átvett összegeket el kellett helyeznie a Bank of Palestine egyik helyi fiókjában vezetett számláján, majd a neki küldött üzenetek alapján átutaltatta azokat különböző - általában kínai, de olykor indiai, török és amerikai - számlákra. Néha az utasítások szerint az átvett készpénz egy részét a Hamász helyi aktivistáinak és rokonainak kellett szétosztania kárpótlásként a börtönben eltöltött idejükért.

Amikor Merait egy előzetes információ alapján 2012 februárjában letartóztatták, 126 ezer dollár (kb. huszonkilenc millió forint) és 80 ezer sékel (kb. ötmillió forint) készpénzt találtak nála.

A Merai által Kínába utalt kétes eredetű pénzeket úgy mosták tisztára, hogy általában kínai közszükségleti cikkeket vásároltak belőlük, melyeket Gázába szállíttattak. Az ezek eladásából származó pénz aztán a Hamászhoz került.

Bizonyos összegeket a Hamász egy amerikai, Brookside Agra nevű mezőgazdasági vegyi gyárhoz utaltatott át, ahol robbanószernek is alkalmas műtrágyákat állítanak elő.

A Ciszjordániában letartóztatott és a Sin Betnek vallomást tett palesztin pénzváltó kezén 2011 decembere és 2012 februárja között mintegy 1,1 millió dollár (kb. 245 millió forint) ment keresztül az általa végrehajtott negyven tranzakció során.