eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Berlusconi 47 évesnek érzi magát

A kormányválságról és politikai terveiről beszélt vasárnap Silvio Berlusconi pártja híveihez intézett üzenetében - először azóta, hogy a Szabadság Népe (PdL) minisztereinek lemondása felborította a római nagykoalíciót.

Saját bírósági ügyeimnek semmi köze ehhez. A PdL nem fogadhatta el, hogy a balközép Demokrata Párt (PD) az olaszokkal fizettesse meg a velem való harcot - állította Silvio Berlusconi. A PdL vasárnap 77 éves elnöke, volt kormányfő a születésnapját ünneplő nápolyi PdL-tagozatnak telefonált arcorei villájából. A hívást az olasz hírtelevíziók egyenesben közvetítették. A szombaton kirobbant kormányválság óta Berlusconi első alkalommal nyilatkozott.

Silvio Berlusconi kijelentette, maximum 47 évesnek érzi magát. Jó formában van és nem fáradt bele a politikai küzdelembe. Elmondta, hogy amióta augusztus elsején a semmítőszék elítélte, nem tudott aludni, a szombati kormánybuktatással azonban végre végigaludta az éjszakát. "Minden védekezési jogomat megtagadták csak azért, hogy kitegyenek a politikából" - fogalmazott az őt adócsalásért egy év letöltendő börtönnel büntető ítéletről.

A négyszeres volt olasz kormányfő úgy fogalmazott, Itália nehéz pillanatot él át, mivel a PD saját előnyére torzította el a valóságot. "Mi erősen akartuk ennek a kormánynak a megalakulását" - hangoztatta Silvio Berlusconi, hangsúlyozva, hogy a koalíciónak Enrico Letta miniszterelnök vetett véget azzal, hogy megemelte az áfát és az üzemanyag árát is. Ezt az adópolitikát pedig a PdL nem tudja vállalni.

Berlusconi hangsúlyozta, minél előbbi választásokat akar, melyeket pártja, az újraindított Forza Italia meg fog nyerni.

Giorgio Napolitano államfő újságíróknak úgy nyilatkozott, csak akkor oszlatja fel a parlamentet, ha nincsen semmilyen lehetőség a parlamenti többség fenntartására. Napolitano hozzátette, hogy a rövid életűnek bizonyult kormány áprilisi megalakulásakor is egyedül az ország stabilitását tartotta szem előtt. Az államfő vasárnap találkozik Lettával.

A lemondását bejelentő öt PdL-miniszter közül Beatrice Lorenzin egészségügyi miniszter és az alkotmányos reformokért felelős Gaetano Quaglierella vasárnap bejelentette, hogy nem ért egyet a párt vezetősége által elhatározott kormánybuktatással. Fabrizio Cicchitto, a PdL képviselőházi frakcióvezetője is úgy nyilatkozott, ilyen horderejű döntést a párt egészével meg kellett volna osztani.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×