Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mol-INA-ügy - Ügyészség: a magyar nyomozás szerint Hernádi nem követett el bűncselekményt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A magyar ügyészségi nyomozás szerint sem Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója, sem más magyar állampolgár nem követett el bűncselekményt a Mol-INA vesztegetési ügyben - közölte a Legfőbb Ügyészség sajtóirodája pénteken az MTI-vel.

A zágrábi bíróság pénteki döntésével összefüggésben közleményben tudatták: a Központi Nyomozó Főügyészség az ügyben nyomozást folytatott, majd 2012. január 20-án megszüntette az eljárást, mert "sem Hernádi Zsolt, sem más magyar állampolgár nem követett el bűncselekményt". A nyomozást ugyanazon tényállásra és tények alapján folytatták le, és ahhoz a horvát nyomozás anyaga rendelkezésre állt - írták.

A közlemény szerint a nyomozás teljes iratanyagát megküldték a horvát ügyészségnek.

A zágrábi bíróság pénteken vizsgálati fogságot rendelt el Hernádi Zsolt ellen a szervezett bűnözés elleni fellépést irányító horvát ügyészség (USKOK) javaslatára, szökés veszélye miatt. A Mol elnök-vezérigazgatóját azzal gyanúsítják, hogy vesztegetési pénzt fizetett Ivo Sanader horvát exkormányfőnek annak érdekében, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen a Mol-INA vállalat irányításában. A Mol-INA-ügyben az USKOK 2011-ben rendelt el nyomozást Ivo Sanader és Hernádi Zsolt ellen.

A zágrábi megyei bíróság tavaly novemberben első fokon háborús nyerészkedésért, hivatali visszaélésért és vesztegetés bűntettének elkövetéséért - nem jogerősen - 10 év börtönre ítélte Ivo Sanader volt kormányfőt. Az egyik vádpont szerint Sanader a magyar Mol olajipari társaságtól 10 millió euró kenőpénzt kapott, hogy ennek fejében a Mol irányítói jogokat szerezzen az INA felett, a veszteséges gázüzletág kivételével.

A horvát bíróság honlapjára feltett közlemény szerint az USKOK kétszer kérte Hernádi Zsolt meghallgatását a magyar hatóságoktól, amelynek nem tettek eleget, arra hivatkozva, hogy magyar nemzeti érdekekről van szó. Ezután kérték, hogy kézbesítsenek gyanúsítotti idézést Hernádinak horvátországi meghallgatásra, aminek állításuk szerint a magyar hatóságok szintén nem tettek eleget.

A Jutarnji List című zágrábi napilap szerint az USKOK azért kérvényezte a bíróságtól a vizsgálati fogság elrendelését, mert ezzel lehetővé válik, hogy európai és akár nemzetközi elfogatóparancsot adjanak ki ellene.

A Vecernji List című zágrábi napilap internetes oldalán azt írta, hogy a zágrábi bíróság szerint Magyarországon nem fogják letartóztatni Hernádit akkor sem, ha európai elfogatóparancsot adnak ki ellene. Várhatóan továbbra is nemzeti érdekekre hivatkoznak majd. A Vecernji List cikke szerint - amelyet még a Legfőbb Ügyészség sajtóirodájának közleménye előtt tettek közzé - a magyar szervek továbbá azt is felhozhatják indokul, hogy Hernádi Zsolttal szemben lefolytatták a nyomozást, és minden gyanú alól felmentették. Zágrábban viszont úgy gondolják, hogy nem lehetett Hernádi ellen semmilyen vizsgálatot lefolytatni, mert minden bizonyíték az USKOK-nál van.

A Mol korábban visszautasította a Sanader-ítéletben elhangzottakat, és közölte, soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, nem adott vesztegetési pénzt azért, hogy megszerezze az INA irányítási jogait.

Kara Pál, a Mol jogi igazgatója pénteki közleménye szerint megdöbbenéssel értesült a hírről, és a horvát igazságügyi szervek lépését a Mol és a cég elnöke elleni fenyegetésként értékelte. Mint írta, nincs tudomása arról, hogy a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója bármely horvát szervtől vagy hivataltól megkeresést kapott volna az ügyben történő kihallgatásra.