eur:
395.28
usd:
371.62
bux:
66259.85
2024. április 16. kedd Csongor

Martonyi: Magyarországnak fontos a közép-ázsiai térség

Közép-ázsiai kollégáival folytatott kétoldalú megbeszéléseket a magyar külügyminiszter az ENSZ-közgyűlésen csütörtökön, New Yorkban. Martonyi János ezt a térség kiemelt fontosságával magyarázta az MTI-nek. A miniszter afgán, iraki és kazah partnerével találkozott.

A miniszter afgán partnerét arról biztosította, hogy Magyarország 2014 után is segíteni fogja az ázsiai államot, bár más formában, mint most.

"Számunkra is nagyon fontos, hogy ennyi áldozat és hosszú évek háborúskodása után ne menjen veszendőbe az, amit Afganisztánban a nemzetközi közösség elért, és hogy ne nyíljon tere a terrorizmusnak, a drogkereskedelemnek és mindennek, ami ebből fakad" - hangsúlyozta Martonyi János.

"A politikai elkötelezettségünk 2014 után is fennáll majd. Nekünk közép-európaiaknak, magyaroknak nem szabad elfelejtenünk, hogy ha az afgánok nem harcolnak a nyolcvanas években, akkor nem biztos, hogy Közép- vagy Kelet-Európa sorsa ugyanígy alakult volna 1989-90-ben. Amikor Afganisztán és az afgánok ügyéről beszélünk, akkor egy pillanatra talán erre is érdemes gondolnunk" - mondta Martonyi János Zelmai Raszul afgán külügyminiszternek.

Elmondta, hogy Magyarország szeretne a jelenlegi 24 mellett további 17 afgán diákot fogadni a Stipendium Hungaricum oktatási program keretében.

A külügyminiszter a Hosjar Zebari iraki külügyminiszterrel folytatott megbeszéléseit összegezve rámutatott, hogy a Mol jelentős befektetésekre készül Irak északi részén, a kurd területen.

"Ez évek óta folyamatban van, de nagyon jól tudjuk hogy ezek a tervek csak akkor valósulhatnak meg, ha a központi kormánnyal is a lehető legjobb kapcsolatot építjük" - mondta.

Martonyi János nagyon fontosnak nevezte, hogy a magyar diplomácia visszatér Bagdadba. Az akkreditált magyar nagykövet irodája egyelőre a brit nagykövetségen működik, de jövő márciustól állandó elhelyezést kap.

"Ennek következményeként létrehozunk egy konzulátust Erbilben, a kurd területen, amelynek feladata alapvetően a MOL tevékenységének elősegítése, a lakossági kapcsolattartás lesz" - mondta a külügyminiszter. Martonyi János kiemelte: Magyarország számára nagyon fontos az iraki stabilitás, a többi között gazdasági érdekek érvényesülése miatt, ami döntően a Mol kutatásait és kitermelését jelenti.

A Jeldar Idriszov kazah külügyminiszterrel folytatott tárgyalásáról Martonyi János elmondta, hogy a kétoldalú kapcsolatok nagyon jól fejlődnek, amit alátámaszt a magas szintű látogatások sora. Az Országgyűlés elnöke októberben utazik Kazahsztánba, a kazah külügyminiszter pedig mintegy két hónap múlva látogat Budapestre. A jövő év első felében a kazah elnök látogat Magyarországra, és hamarosan megtartja ülését a gazdasági vegyes bizottság a magyar nemzetgazdasági miniszter részvételével.

"Kazahsztán és Magyarország között egy történelmi gyökerű, különleges kapcsolat alakult ki a kun-kipcsák közösségünk által" - mondta.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a két ország gazdasági miniszterei nemrég megállapodtak egy közös befektetési alap létrehozásáról, amely elő tudja segíteni a kis- és középvállalatok tartós megjelenését a másik államban.
Hozzátette, hogy a magyar exportőrök lehetőségeit bővíti a Kazahsztánban létrejövő kereskedőház.

"Kazahsztán nagyon fontos regionális hatalom, az EU számára is nagyon fontos partner, és jó néhány országnak van stratégiai partnerségi megállapodása vele. Ezt szeretnénk mi is, ezért azt javasoltam a kollégámnak, hogy kössünk egy stratégiai partneri megállapodást. Ilyet ugyan ők csak a legnagyobb uniós tagállamokkal kötöttek, de Magyarország különleges helyzetben van, a történelmi előzmények okán" - mondta Martonyi János.

Reményét fejezte ki, hogy a stratégiai szövetségről szóló megállapodást sikerül tető alá hozni Nurszultan Nazarbajev kazah elnök budapesti látogatására. Martonyi János közölte, hogy New Yorkban találkozik Irán és Pakisztán külügyminiszterével is.

Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 15:47
×
×
×
×