eur:
393.8
usd:
368.33
bux:
66390.26
2024. április 24. szerda György

Egyesíteni kellene Németországot és Lengyelországot - Walesa ötlete

Szokatlan ötlettel állt elő Lech Walesa volt lengyel elnök, a Szolidaritás mozgalom legendás vezéralakja: szerinte annyira megváltozott a világ, hogy Európában például egyesíteni kellene Németországot és Lengyelországot. A jelenlegi nemzetközi szervezetek a múltat idézik, mondta.

Lech Walesa az ITAR-TASSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozva beszélt arról, hogy szerinte hazájának össze kellene olvadnia Németországgal. Bár a lengyelek nem felejtik azokat az atrocitásokat, amelyeket a megszálló nácik elkövettek ellenük, Walesa azt mondta: a háború után Németország bevallotta bűneit és így tovább lehetett lépni.

A volt lengyel elnök tartózkodott Oroszország közvetlen bírálatától, de azt mondta: sokkal rosszabb a kétoldalú viszony, mint lehetne. Arra utalt, hogy Oroszországnak bűnbánatot kellene gyakorolnia a múlt miatt. "Egyszer és mindenkorra túl kell lépni a múlton, ki kell mondani, hogy ki milyen rosszat tett, különben nem gyógyulnak be a sebek".

Szerinte a néhai Kaczynski elnök szmolenszki repülőtragédiája is azért történhetett meg, mert még nem zárták le a múltat. Nem mentek volna oda kampányolni a II. világháborút megelőző katyni vérengzés emlékét felhasználva, ha tisztáztuk volna ezt az eseményt- fejtegette.

Walesa elmondta azt is, hogy ő inkább egy elnöki típusú rendszerben tudna dolgozni, ezért sem akar visszatérni a lengyel politikába, mert félóránál többet nem bírna ki a parlamentben. Csak egy számítógép vagy keresztrejtvények segítenének abban, hogy maradjon. "De ilyen a demokrácia, sokat kell szövegelni, és ez megy a Szejmben" - tette hozzá.

Energiáit így most az köti le, hogy Lengyelország és Németország egyesítéséért, és az Európai Állam létrehozásáért harcol. "Leromboltuk a határokat, a láthatáron ott a globalizáció. Ehhez más szervezetekre van szükség. Az ENSZ-re, a Biztonsági Tanács-ra, a NATO-ra gondolok. A technológiai fejlődés miatt már nem férünk meg a határaink között. Ki kell szélesíteni a gazdasági, védelmi és egyéb szervezeteket, ami változásokat hoz majd a gazdaságban és a demokráciában is" - fejtegette.

Walesa szerint Európának jelenleg a megértés hiánya jelenti a legnagyobb fenyegetést és az, hogy különbözőek az adó-, egészségügyi- és nyugdíjrendszerek. Emiatt nehéz egyesíteni a kontinenst, de törekedni kell a különbségek fokozatos kiegyenlítésére.

A Nobel-békedíjas egykori lengyel elnök által elképzelt nemzetközi rendszerben az országok egyfajta Lego-kockákat alkotnak majd. Ha lesz kapcsolódási pont, akkor Oroszországgal és másokkal együtt lehet működni, össze lehet kapcsolódni. A jövőben nem lesz különbség Európa és Ázsia között, ezek a határok csak a térképen léteznek majd -fejtegette. Minden egyesül, a cégek egyesülni fognak. Egyelőre azonban ezt akadályozza, hogy az országok különböző fejlettségi szinten állnak.

Lech Walensa ötleteit ugyanakkor nem mindenki veszi komolyan. "Ez egyike Walesa egzotikus elképzelésinek" - mondta Jozef Oleksy volt miniszterelnök. "Az a szerepe, hogy ötletekkel álljon elő, néha idegesítő ötletekkel. Két ország együttműködése hasznos, de egyesülésük teljesen más dolog" - mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Nem csökkenti a gázárat a kormány az átlagfogyasztás felett - Elárulta a hátteret Lantos Csaba

Nem csökkenti a gázárat a kormány az átlagfogyasztás felett - Elárulta a hátteret Lantos Csaba

A korábbi 23%-ról 10% alá csökkent azon magyar háztartások aránya, akik gázszámláján megjelenik a 7,5-szeres gázár az átlagfogyasztás felett, és 13%-ról 3,6%-ra csökkent az eladott gázvolumenen belül a 7,5-szeres gázár aránya, amely eredmények "az ország szempontjából jók", és "ez az, amit el akartunk érni" – jelentette ki Lantos Csaba a 24.hu podcast műsorában. Az energiaügyi miniszter szerint részben emiatt, részben egyéb okok miatt "most nincs napirenden", hogy csökkentsék a 7,5-szeres gázárat, igaz nem állítja, hogy ez soha nem fog bekövetkezni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×