Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Visszatérnek Szíriába az ENSZ vegyifegyver-szakértői

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szerdán visszatérnek Damaszkuszba az ENSZ vegyifegyver-szakértői - jelentette be az orosz parlamentben Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes.

"Elégedettek vagyunk, hogy az ENSZ-szakértők Szíriába való visszatérését szorgalmazó állhatatos felhívásaink meghallgatásra találtak" - fogalmazott a magas rangú orosz diplomata. Közlése szerint a világszervezet csoportját ismét Ake Sellström svéd vegyifegyver-szakértő vezeti. Szergej Rjabkov azt mondta, Moszkvában remélik, hogy "a fegyverellenőrök azokra a helyekre is ellátogatnak, ahova (eddig) valamilyen okból nem jutottak el és nem tudtak vizsgálódni".

A Ria Novosztyi orosz hírügynökség arra emlékeztetett, hogy az ENSZ szakértői a múlt hónapban csak az augusztus 21-én, Damaszkusz egyik külvárosában végrehajtott vegyifegyver-támadást vizsgálták.

Az orosz külügyminiszter a parlament alsóházában tartott vitanapon azt is kifejtette, hogy az ENSZ vegyifegyver-szakértőinek a múlt hétfőn New Yorkban ismertetett jelentése komoly tanulmányozást igényel. A benne szereplő megállapítások szerinte elsietettek.

Szergej Rjabkov bírálta az Egyesült Államokat is. Úgy vélte: "nem logikus" Washington igyekezete, amellyel - az ENSZ-alapokmány 7. cikkére hivatkozva - megpróbálja az ENSZ Biztonsági Tanácsát Szíriával kapcsolatban erőszak alkalmazását támogató határozat elfogadására késztetni. Rjabkov megismételte, hogy Oroszország nem fogad el olyan határozatot, amely automatikusan büntető intézkedésekkel jár, amennyiben Szíria nem tenne eleget kötelezettségeinek.

Moszkva a külügyminiszter-helyettes szavai szerint azt reméli, hogy a Szíriával kapcsolatos határozat szövegét sikerül egy héten belül egyeztetni, de erre biztos garancia nincs.

Rjabkov érzékeltette, hogy Moszkva tanult a líbiai esetből.

Moszkva 2011 márciusában nem támogatta a katonai beavatkozást Líbiában. Az ENSZ BT 10 tagja, közöttük az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia ugyanakkor megszavazta az 1973-számú határozatot, amely azonnali tűzszünetet írt elő az észak-afrikai országban, valamint kijelölte a repüléstilalmi zóna határait, és felhatalmazást adott arra, hogy külföldi csapatok mindent megtegyenek a polgári lakosság védelme érdekében. Ezt követően a koalíciós erők légitámadásokat intéztek a líbiai kormányerők ellen.