Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nyugdíjba vonult az amerikai adóhivatali botrány kirobbantója

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nyugdíjba vonult Lois Lerner, az amerikai adóhivatal (IRS) adómentességi osztályának vezetője, annak a botránynak a kirobbantója, amely során fény derült arra, hogy a hatóság célzott és fokozott ellenőrzést folytatott konzervatív csoportok ellen.

A visszavonulásáról szóló hírt hétfőn az IRS is megerősítette. Steven Miller, az adóhivatal májusban lemondatott biztosa mellett eddig ő a második tisztségviselő, aki belebukott a botrányba. Kongresszusi republikánus politikusok szerint ha Lerner nem mondott volna le, akkor a hivatali feladatainak elhanyagolása miatt egyébként is távozásra kényszerítették volna. Hangsúlyozták, hogy távozásával az ügyben elindított törvényhozási vizsgálatok nem álltak le, sőt, a kongresszusi meghallgatásokra a volt osztályvezető ezután is beidézhető lesz.

Lois Lerner egy május 10-i jogászfórumon - egy előre megbeszélt kérdésre válaszolva - bocsánatot kért azért, hogy az adóhatóság célzott és fokozott ellenőrzésnek vetett alá csaknem 300 adómentességért folyamodó konzervatív csoportot. Ugyancsak ő volt az, aki még tavaly júniusban - miután tudomására jutott az eljárás - elrendelte annak megszüntetést. Ezt a döntését azonban beosztottjai később tudta nélkül elszabotálták.

Lerner a képviselőház felügyeleti és kormányzati reformbizottsága előtt május végén megtagadta a válaszadást, arra az alkotmányos jogára hivatkozva, amelynek értelmében nem kötelezhető, hogy maga ellen terhelő vallomást tegyen.

"Nem tettem semmi olyat, ami helytelen, nem szegtem meg a törvényt" - jelentette ki a bizottság előtt Lerner. Hozzátette, hogy nem szegte meg az IRS előírásait és nem vezette félre a képviselőházi bizottságot sem.

Az ügyben több kongresszusi bizottság, valamint az igazságügyi minisztérium is vizsgálatot indított, és benyújtottak több bírósági keresetet is.