eur:
394.43
usd:
370.68
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Elit börtönbe csukják a kínai funkcionáriusokat

Erdős dombok mögött meghúzódó épületkomplexumban, nívós, szállodai körülmények - így írják le annak a Peking környéki büntetés-végrehajtási intézetnek a helyszínét, amelyben állítólag a rossz útra tévedt prominens kínai párt- és állami vezetők töltik hosszabb-rövidebb idejű szabadságvesztéssel járó büntetésüket.

A Csincseng börtönt - Peking Csangping kerületében - magas szürke falak veszik körül, vörös főbejáratánál őr áll, de sem őrtornyok, sem szögesdrót nem jelzi, hogy a kerítés mögött fegyintézet van, s benne "kiváltságos" körülmények között büntetésüket töltő rabok élnek. Az amúgy erősen őrzött intézményt 1958-ban építették szovjet segélyből.

Ez az egyetlen börtön, amelynek felügyeleti hatósága a közbiztonsági minisztérium és nem az igazságügyi tárca. Benne sok híresség megfordult, köztük maga a börtön építéséért felelős pekingi közbiztonsági vezető is, akit a kulturális forradalom idején az elsők között zártak be ide. De itt volt fogságban a 10. pancsen láma és Po Ji-po forradalmár, katonai vezető, a nagyreményű kínai politikus Po Hszi-laj édesapja is.

Feltételezések szerint ez lesz az a hely, ahol Po Hszi-laj, a Kínai Kommunista Párt (KKP) politikai bizottságának volt tagja, Csungking egykori párttitkára is megkezdi életfogytig tartó börtönbüntetését. Az ítéletet vasárnap hirdette ki a kelet-kínai Santung tartomány székhelyének, Csinan városnak a bírósága. Vesztegetésben, sikkasztásban és hatalommal való visszaélésben találták bűnösnek, ügyének négy és fél napos tárgyalását augusztus végén tartották.

A Csincseng börtön lakója volt Pao Tung, Csao Ce-jangnak, a KKP egykori főtitkárának közeli munkatársa, beszédírója is. Csao 1989-ben lemondott, amikor Teng Hsziao-ping úgy döntött, hogy erőszakkal vetnek véget a Tienanmen téri diáklázadásoknak. Csao élete végéig házi őrizetben maradt, Pao Tung ellen azonban vádat emeltek államtitkok felfedése és ellenforradalmi propaganda miatt, és 1992-ben elítélték. Hét évet kapott. Pao ötcsillagos szállodához hasonlította az akkori körülményeket.

A magáncellák tágasak, van bennük dívány és egy íróasztal, az ágyak kényelmesek, és egy mini fürdőszoba, mosdó is tartozik hozzájuk. "Kellemesen csalódtam, amikor először megláttam a szobámat" - írta az AFP francia hírügynökségnek küldött levelében Taj Csing, egy magas rangú kínai katonatiszt lánya, aki tíz hónapot töltött az intézményben, mert támogatta a Tienanmen téri lázadókat. Mint mondta, a helyiség körülbelül húsz négyzetméteres volt, a falai magasak, a fegyőrök pedig kedvesen viselkedtek.

Más, egykor fogva tartottak beszámolóból az derült ki, hogy a rabok saját ruháikba öltözhetnek, naponta háromszor étkeznek, többféle levesből választhatnak, és húsétel is tartozik a menühöz. A Beijing Times című lap információi szerint egyes szakácsok a főváros előkelő szállodáiban dolgoztak korábban, vagyis az ételek minősége garantált.

A hongkongi média korábban arról írt, hogy Csen Liang-jü, Sanghaj volt párttitkára, akit korrupció miatt 2008-ban 18 évre csuktak le, időnként nyugati stílusú öltönyt visel, és a szabadban tajcsit gyakorol.

Ugyanakkor Csen Cö-ming kutató, akit a Tienanmen-téri diáklázadás egyik szervezőjének tartottak, arra panaszkodott, hogy egyes rabok kiváltságokat élveztek, mert például ő maga látta, amint a Mao Ce-tung felesége által vezetett és 1981-ben elítélt "négyek bandájának" egyik tagja, Jao Ven-jüan zöldséget ültethetett a börtönhöz tartozó kertben. Jao egyébként húsz év fogság után 1996-ban szabadult, és a négyek közül utolsóként, 2005-ben halt meg Sanghajban.

A Cajcsing című magazin múlt havi cikke szerint legutóbb tavaly végeztek kisebb átalakításokat Csincsengben. Lebontottak egy falat, hogy helyet alakítsanak ki szabadtéri pavilonoknak, fáknak, a hagyományos kínai kert építőinek.

Pao Tung elmondása szerint a börtön tényleges politikai felügyeletét közvetlenül a párt központi bizottsága látja el, s a rabok mindennapi helyzetéről ők kapnak jelentést. Ami Po Hszi-laj sorsát illeti, Pao szerint az adott körülmények között "nem lesz gondja". Ha bármit szeretne, s azt a pártvezetés jóváhagyja, akkor megteheti. A könnyebb érthetőség kedvéért hozzátette: ha például egész nap táncolni szeretne, s ehhez hozzájárulnak odafönt, akkor táncolhat kedvére...

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×