Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Német választások - először ül fekete bőrű képviselő a Bundestagban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A szenegáli születésű Karamba Diaby személyében első alkalommal választottak be fekete bőrű képviselőt a német törvényhozás alsóházába, a Bundestagba.

A kelet-németországi Szász-Anhalt tartomány választási hatóságai hétfőn közölték: a vasárnapi parlamenti választásokon induló Diaby a Szociáldemokrata Párt (SPD) jelöltjeként került be az alsóházba.

Az 51 éves, gyógyszerész végzettségű politikus 1986-ban költözött a szász-anhalti Halle városába, miután tanulmányi ösztöndíjat nyert Kelet-Németországba. Diaby 2001-ben kapta meg a német állampolgárságot.

A választási eredmények további érdekessége, hogy a Kereszténydemokrata Unió (CDU) új frakciójában első ízben fog muszlim képviselő ülni. A 35 éves török származású Cemile Giousouf az észak-rajna-vesztfáliai tartományi listán keresztül jutott be a parlamentbe.

Angela Merkel vezetésével a konzervatívok fölényesen győztek a parlamenti választásokon, a CDU/CSU konzervatív pártszövetség 41,5 százalékos eredményt ér el.

A 80 millió lakosú Németországban csaknem minden ötödik ember első, második vagy harmadik generációs bevándorló, de közülük csak kevesen vesznek részt a szövetségi törvényhozás munkájában.

Az Európai Unió (EU) legnépesebb államában a becslések szerint jelenleg több mint 500 ezer afrikai származású él.