eur:
392.83
usd:
366.33
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Líbia: még évekig eltart a vegyifegyverek megsemmisítése

Líbia 2004-ben kezdte meg vegyi fegyvereinek megsemmisítését, és ez a művelet várhatóan még további éveket vesz igénybe - írta az AFP francia hírügynökség hétfőn azzal kapcsolatban, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök ígéretet tett az országában található vegyifegyver-készlet felszámolására.

A néhai Moammer Kadhafi líbiai vezető közel tíz évvel ezelőtt döntött úgy, hogy a vegyi és atomfegyverek megsemmisítésének útjára lépve javítani próbálja országának nemzetközi tekintélyét, hiszen Líbiát akkor az úgynevezett latorállamok között tartották számon, amelyeket elsősorban a terrorizmus támogatásával vádoltak. E megfontolás alapján Tripoli csatlakozott a vegyi fegyvereket tiltó nemzetközi szerződéshez és az annak tiszteletben tartását felügyelő nemzetközi szervezethez (OPCW).

A mostani évtized elejéig Líbia fel is számolta mustárgázkészletének 54 százalékát és a vegyi fegyverek készítésére használt kémiai anyagok 40 százalékát, továbbá megsemmisített 3500 olyan bombát és lövedéket, amely alkalmas a vegyi anyagok bevetésére. A Kadhafi-rezsim elleni felkelés megindulásakor, 2011-ben azonban a folyamat elakadt, és az ország új vezetése csak tavaly decemberben indította azt újra.

A katonai vezérkar szóvivője, Ali Sihi elmondása szerint csak a mustárgázkészlet teljes megsemmisítése 2016-ig eltart még. A szóvivő mindazonáltal azt is hangoztatta, hogy a vegyi anyagokat szigorúan őrzik, és az eddigi tapasztalatok teljes mértékben megnyugtatóak, mert az érintett raktárlétesítményekből semmilyen veszélyes anyag nem került a környezetbe, s nem is tűnt el.

Líbia nemrégiben írt alá megállapodást az Egyesült Államokkal arról, hogy Washington segít megsemmisíteni megmaradt készleteit. Ennek alapján hamarosan amerikai szakértők utaznak az országba.

Aszad az említett nyilatkozatban azt mondta, hogy a szíriai fegyverek megsemmisítése egymilliárd dollárba kerül. A líbiai hatóságok a költségterheket nem közölték, de azt jelezték, hogy a most folyó munkálatokat 80 százalékban amerikai, 20 százalékban pedig német forrásból finanszírozzák.

Líbia rendelkezik némi uránkészlettel is. Ezek megsemmisítéséről egyelőre nincs szó, hanem azt vizsgálják, lehetséges-e felhasználni békés célokra, akár úgy is, hogy olyan országoknak adják el, ahol biztosított az ilyen jellegű felhasználás.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 18:44
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×