eur:
394.01
usd:
368.63
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Forronganak a finnek a Nokia-főnök gigajutalma miatt

Finnországban eddig egyfajta belenyugvással fogadták azt, hogy a korábban nemzeti kincsnek tartott Nokia mobil üzletága beolvad a Microsoftba. Azt azonban már nehezen emésztik meg, hogy hatalmas jutalmat kap Stephen Elop (ÍLOP) Nokia-főnök, akiből egyszer még Microsoft-vezér is lehet.

Csaknem 19 millió eurót kap Stephen Elop, a Nokia kanadai vezérigazgatója azért, mert a cég mobil ága beolvad a Microsoftba.

Finnországban, ahol nem divat látványosan kifejezni a haragot, sokaknál elszakadt a cérna.

Jyrki Katainen miniszterelnök"eléggé felháborítónak" nevezte az ügyletet. "Nehéz időkben nem lehet igazolni, hogy miért kell ilyen nagy bónuszokat adni. Józan ésszel nem lehet felfogni néhány globális cég jutalmazási módszereit" - mondta.

Jutta Urpilainen pénzügyminiszter arról írt blogjában, hogy a magas prémium aláássa a társadalmi harmóniát és azt sürgette, hogy a részvényesek és ne az igazgatók döntsenek a jutalmakról.

Oulu város polgármestere, ahol sok lakost alkalmaz a Nokia, arról beszélt: a finn kultúrában nem elfogadottak az ilyen hatalmas bónuszok. Fel kell tenni a kérdést az igazgatótanácsnak, hogyan dönthettek így?

Sok Nokia alkalmazott, aki Elophoz hasonlóan jövőre átkerül a Microsofthoz, szintén haraggal fogadta a hírt. Szakszervezeti vezetők arról beszéltek, hogy a főnök többmilliós bónuszával szemben nekik havi 20 eurós fizetésemelést sikerült kicsikarni dolgozóik számára.

Elop a Microsofttól érkezett a Nokiához és most oda is kerül vissza. Az ő vezetése alatt folytatódott a Nokia piacvesztése és a világ egykor első mobiltelefon-gyártója kénytelen volt feladni saját operációs rendszerét és belemenni, hogy a Windows szoftvere működtesse készülékeit. Viszont úgy is lehet értékelni mindezt, hogy a Nokiának az iPhone és az Android rohama ellenére sikerült túlélnie.

Szárnyra kapott az az összeesküvés-elmélet is, hogy Elopot azért küldték a finn céghez, hogy megszervezze annak kivásárlását.

Elop a Microsofthoz visszatérve 4 millió eurós éves fizetésre és 14 és félmilliós bónusz-csomagra számíthat. A pénz 70 százalékát a Microsoft, 30 százalékát pedig a Nokia fizeti.

A Nokia mobil több, mint 5 milliárd eurós eladása ugyanakkor feltornázta a cég papírjainak értékét - ami jó a finn befektetőknek. A Financial Times idézett egy ismert finn kisbefektetőt, aki szerint jogos a prémium. Elop jó munkát végzett és ezt meg kell jutalmazni -írta.

A Nokia mobil eladásával a Microsoft jelentős alkalmazóvá válik Finnországban, ahol egy adatkezelő központot is épít majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×