Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egyiptom - betiltották a Muzulmán Testvériséget

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Minden tevékenységtől eltiltotta és vagyonának elkobzására ítélte a Muzulmán Testvériséget hétfőn egy egyiptomi bíróság - közölte az állami televízió.

"A bíróság betiltotta a Muzulmán Testvériség és civil szervezete tevékenységeit, valamint minden olyan tevékenységet, amelyet bármilyen, a mozgalom által létrehozott szervezetben végezne" - közölte Mohamed esz-Szajjed, a tárgyaláson elnöklő bíró.

A Muzulmán Testvériség 85 éves fennállásának nagyobb részét illegalitásban töltötte, de a tekintélyelvű Hoszni Mubarak elnök távozása után engedélyezték működését, politikai pártot alapított, és 2011 végén megnyerte az egyiptomi parlamenti választásokat, majd a jelöltje, Murszi, 2012 júniusában az elnökválasztást. Márciusban civil szervezetként vették nyilvántartásba.

Murszi megbuktatása és őrizetbe vétele óta a hadsereg által hivatalba léptetett hatóságok vérbe fojtják híveinek tüntetéseit, és rács mögé zárták a szervezet főbb vezetőit.

A döntés - amely nem jogerős - lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy lecsapjanak a saját bevallása szerint 1 millió tagot számláló szervezet kiterjedt szociális hálózatára, végzetes csapást mérve támogatásának alapvető forrására.

A bírósági döntés a Muzulmán Testvériség vélhetően még több tagját illegalitásba kényszeríti és arra bátoríthat egyes fiatal iszlamistákat, hogy fegyvert ragadjanak az állam ellen - írta a Reuters.