eur:
393.82
usd:
365.05
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Német választások - szoros eredményt jeleznek az utolsó felmérések

Németországban a vasárnapi parlamenti (Bundestag) választások előtt egy nappal megjelent utolsó felmérések alapján rendkívül szoros végeredmény várható, a kormánypártok és a parlamenti ellenzék támogatottsága nagyjából egyenlő.

Az adatok alapján biztosnak tűnik, hogy Angela Merkel és a konzervatív CDU/CSU pártszövetség tovább folytathatja a kormányzást, de bizonytalan, hogy melyik párttal léphet koalícióra.

Az is biztosnak tűnik, hogy továbbra is a szociáldemokratáké (SPD) lesz a második legnagyobb frakció, és lesz képviselőcsoportja a Baloldalnak és a Zöldeknek, de megjósolhatatlan, hogy kiesik-e vagy bent marad a Bundestagban a liberális FDP, és átlépi-e az 5 százalékos bejutási küszöböt az Alternatíva Németországnak (AfD) párt.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung című lap szombati számában megjelent felmérés szerint a CDU/CSU a szavazatok 39,5 százalékára számíthat, a koalíciós társ FDP pedig 5,5 százalékot szerezhet. A kormánypártok így együtt 45 százalékra számíthatnak, és 45 százalékos a parlamenti ellenzéki pártok összesített támogatottsága is (SPD: 27 százalék, Baloldal: 9 százalék, Zöldek: 9 százalék). Az euroszkeptikus AfD 4,5 százalékot szerezhet az Allensbach közvélemény-kutató intézet vizsgálata alapján.

A Bild című lapban szombaton közölt felmérés szerint a konzervatívok 39 százalékon, a liberálisok 6 százalékon állnak. A kormányoldal 45 százalékával szemben az ellenzéki pártok 44 százalékos támogatottsággal rendelkeznek (SPD: 26 százalék, Baloldal: 9 százalék, Zöldek: 9 százalék). Az AfD 4 százalékot szerezhet az Emnid intézet felmérése szerint.

A statisztikai hibahatár miatt az FDP-re és az AfD-re egyaránt érvényes, hogy parlamenti képviselettel rendelkező, de parlamenten kívüli párt is lehet a következő ciklusban.

Az adatok alapján az SPD nem tud kormányt alakítani remélt koalíciós partnerével, a Zöldekkel. A parlamenti ellenzék mindhárom pártjának összefogása nem valószínű, mert az SPD és a Zöldek is elutasítják a kormányzati együttműködést a reformkommunista Baloldallal.

A konzervatívok szeretnék folytatni a kormányzást a liberálisokkal. Ez elsősorban a bejutási küszöb közelében álló két párt, az FDP és az AfD eredményétől függ. Amennyiben a CDU/CSU és az FDP nem szerez elég támogatást a folytatáshoz, valószínűleg felújítják a 2005-2009-es nagykoalíciót, a konzervatívok és a szociáldemokraták közös kormányzását.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×